commons.wikimedia/Vitaliy V. Kuzmin
Ruski vojnici

U svetu počinje novi Hladni rat i već je u toku doktrinarno definisanje protivnika, smatra zamenik ministra odbrane Rusije Aleksandar Fomin.

Prema njegovom mišljenju, danas u svetu postoji nekoliko trendova koji izazivaju najozbiljnije izazove i pretnje bezbednosti.

– Prvo, danas smo svedoci formiranja novog svetskog poretka. Vidimo tendenciju da zemlje budu uvučene u novi Hladni rat, koji deli države na “svoje” i “tuđe”, pri čemu se “tuđi” nedvosmisleno definišu u doktrinarnim dokumentima kao protivnici – rekao je Fomin za RT.

Istovremeno se sistematski uništava postojeći sistem međunarodnih odnosa i bezbednosna arhitektura, a uloga međunarodnih organizacija se omalovažava.

– Umesto međunarodnog prava nameće se poredak zasnovan na određenim pravilima, koju predlaže i podržava ne zna se ko, koja nigde nisu propisana i koja odgovaraju samo onima koji su, zapravo, izmislili taj poredak – dodao je zamenik ministra.

– Istovremeno se pojavljuju suštinski nove vrste oružja koje radikalno menjaju odnos snaga, oružana konfrontacija prodire u sve nove sfere – svemir i sajber prostor. Sve ovo dovodi do promene principa i metoda ratovanj – naglasio je Fomin.

Prema njegovim rečima, o svim tim temama razgovaraće se na IX Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti koja će se održati u Moskvi od 22. do 24. juna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here