Facebook
Pjetr Šalja

Na zahtev Specijalnog suda u Hagu, belgijske vlasti su 16. marta ove godine uhapsile bivšeg komandanta OVK Pjetru Šalju, poznatog pod imenom Komandant Vuk, optuženog za ratne zločine, postupak za njegovo izručenje Hagu je u toku, prenosi Reporteri.

Iako je od njegovog hapšenja prošlo više od nedelju dana Šalja se i dalje nalazi u Belgiji, gde je živeo pre hapšenja. Još uvek nije poznato kada će Šalja biti izručen, belgijsko Ministarstvo pravde potvrdilo je danas za Reporteri da postupak za njegovo izručenje Specijalnom sudu pokrenuto.

U odgovoru za taj portal Ministarstvo je navelo da se hapšenje i premeštanje bivšeg pripadnika OVK zasniva na belgijskom Zakonu o saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom.

“Hapšenje i premeštanje Pjetra Šalje zasnovano je na belgijskom Zakonu o saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom i međunarodnim krivičnim sudovima iz 2004. godine, a ne na uobičajenom zakonodavstvu o hapšenju i izručenju”, navodi se u odgovoru Ministarstva pravde.

Portparol belgijskog Ministarstva pravde Kristin Lora Kuasi je navela članove koji su “primenljivi za hapšenje i premeštanje lica, bez obzira na njihovo državljanstvo”.

1 COMMENT

  1. Dialog, Beograd-Pristina.
    Po pitanju dialoga Srbija treba EU da stavi do znanja da bez dva uslova nema pregovora. Prvi uslov da Srbija daljnje pregovore nece vrsiti bez predhodnog formiranja “Zajednice srbskih opstina”. Drugi uslov bi bio, da ako Albanija i Kosovo zapocnu stvaranje velika Albanije, Srbija odma treba da stvara ujedinjenje sa Republikom srbskom.
    Ovo EU treba jasno i nedvosmisleno staviti do znanja, da bi shvatili da se sa Sbijom treba razgovarati sa duznim postovanjem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here