Ministarstvo prosvete raspisalo konkurs za studentske stipendije

0

 

Poziv na konkurs
 

Za ovu vrstu stipendije mogu konkurisati samo pripadnici srpske nacionalne zajednice, starosti od 18 do 35 godina, koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Maðarske, Hrvatske, Rumunije, Makedonije, Albanije i Crne Gore.

 

Stipendija se dodeljuje za pohađanje osnovnih, master ili doktorskih studija na fakultetima Univerziteta u Beogradu. Stipendija obuhvata: besplatnu vizu za privremeni boravak u Srbiji, besplatnu nostrifikaciju srednjosskolskih/visokoškolskih isprava, plaćene troškove školarine za kurs srpskog jezika i za izabrane studije, plaćen smeštaj i ishranu u ustanovama studentskog standarda, zdravstveno osiguranje i u kešu dobija 15.000,00 dinara mesečno za prevoz, udžbenike i ostale troškove.

 

Izabrani kandidati iz BIH, Hrvatske i Crne Gore, nemaju pravo da o trošku države Srbije na kursu uče srpski jezik, jer se podrazumeva da ga znaju.

Da bi dobio stipendiju, kako se navodi u konkursnim propozicijama, svaki kandidat iz zemlje u kojoj živi mora dostaviti dokaz da pripada srpskoj nacionalnoj zajednici. Obavezno je i da ima državljanstvo jedne od zemalja u regionu (BIH, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Madjarske, Makedonije, Albanije ili Crne Gore). Mora da ima odličan uspeh u srednjoj školi i da bude mladji od 21 godinu za osnovne studije, te da ima prosek iznad 8, 5 na završenim osnovnim studijama i ispod 25 godina za master studije, a manje od 35 godina života za doktorske studije. Kandidat takodje mora da ima komunikacijski nivo znanja engleskog ili srpskog jezika. Oni koji dobiju stipendije imaju i uslov da se odmah posle završenih studija u Srbiji obavezno moraju vratiti u države iz kojih su došli.

Kandidati koji ispunjavaju propozicije za dobijanje stipendije, prijavljuju se do 31. jula 20014. preko Ambasade Republike Srbije u pomenutim zemljama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here