Pixabay.com

U Srbiji nema zaraženih koronavirusom, navedeno je jutros na sajtu Ministarstva zdravlja.

Kako se još navodi, dana 28. februara, do 8 časova nije bilo osoba za koje se sumnjalo da predstavljaju potencijalne nosioce novog korona virusa.

Do 27. februara u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je 25 osoba koje su boravile na području intenzivne transmisije virusa i imale su simptome infekcije disajnih puteva.

Uzorci svih testiranih osoba bili su negativni na novi korona virus.

Ministarstvo zdravlja dva puta dnevno objavljuje sve informacije u vezi s korona virusom. Informacije će biti objavljivane u 8 i 18 časova na posebnoj stranici Covid-19.rs.

Ministarstvo zdravlja objavilo je i video snimak sa informacijama za građane o novom korona virusu.

Podsećaju da su simptomi bolesti temperatura i kašalj, a kako bi umanjili rizik od zaraze potrebno je da svi brinu o ličnoj higijeni i slede uputstva Ministarstva zdravlja.

Važna je pojačana i česta higijena ruku, naročito pre i posle jela i posle kijanja ili kašljanja, pokrivanje usta ili nosa prilikom kijanja i kašljanja papirnim maramicama ili rukavom u pregibu lakta.

Građanima koji osete simptome sugerišu da ostanu kod kuće, ne idu na javna mesta, na posao, u školu, obdanište.

“Ako ste doputovali iz Kine ili severne Italije ili drugog žarišta kontaktirajte Ministarstvo zdravlja na broj telefona 064 8945 235. U narednih 14 dana ostanite kod kuće i smanjite kontakte sa ukućanima,” navode u video snimku.

Kako ističu, poštovanje preporuka i uputstava može sprečiti širenje korona virusa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here