Tanjug
Građani telima blokirali put mašinama

Ponovo drama u selu Rakita gde je izgradnja mini-hidroelektrane nastavljena i pored sudskih presuda i naloga Ministarstva za zaštitu životne sredine za obustavu radova.

Meštani telima brane Rakitsku reku, a Zelena stranka, Udruženje za zaštitu i očuvanje voda Lužničkog kraja i Savez mesnih zajednica Stare planine poručuju resornom ministru Goranu Trivanu da će, ako ne spreči te nezakonite radove, biti “saučesnik u zločinu protiv prirode” i da će ga “izvesti pred sud”.

Ekološka inspekcija je u aprilu zabranila sve radove i naložila investitoru da iz korita reke izvadi cevi duge 300 i 350 metara, ali je umesto toga ovih dana on nastavio izgradnju. Mile Nikolov zamenik predsednika Mesne zajednice Rakita, kaže za “Vesti” da su selo obišli članovi međunarodne organizacije Rivervoč (Rivernjatch) koja se bori da zaustavi izgradnju planiranih 2.700 mini-hidroelektrana od Slovenije do Grčke.

Napeto u selu

– Još 4. aprila Republička inspekcije za zaštitu životne sredine donela je rešenje o odbijanju žalbe preduzeća Mala hidroelektrana Zvonce D.O.O. Beograd na odluku od 4. januara prema kojoj je dužno da izvadi cevi iz korita velikih voda u dužini od 300 i 350 metara. Međutim, investitor Goran Belić ne samo da nije ispoštovao tu odluku, nego je i nastavio da gradi MHE u Rakiti – objasnio je Nikolov.

Naš sagovornik je situaciju u Rakiti je ocenio kao napetu.

– Oni nastavljaju, ne poštuju odluku drugostepenog suda. Radnici su počeli da postavljaju cevi, ali je šezdesetak meštana i aktivista zaustavilo radove. Plašimo se da bi moglo doći do fizičkih obračuna između meštana i pripadnika obezbeđenja – opisao je Nikolov situaciju u ovom mestu.

Investitor se, prema njegovim rečima, očito oglušuje o meru zabrane radova, pa je cevovod stigao do tri vodenice na Rakitskoj reci.

– Plan mu je da cevi idu kroz vodenice, a mi smo ogradili taj deo žicom i izašli tamo da zaustavimo radove – priča Nikolov.

Zeleni Srbije, eko-udruženja i meštani traže hitan inspekcijski nadzor u Rakiti, a Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke i poslanik u Skupštini Srbije, kaže da ministar Goran Trivan treba da se izvini građanima i podnese ostavku ukoliko ne može da obezbedi poštovanje rešenja Ministarstva kojim upravlja.

– Životna sredina se ne štiti u luksuznim, klimatizovanim kabinetima. Ministar je dužan da ode u Rakitu i primora investitora na prekid radova i vraćanje korita reke u prvobitno stanje, kako mu je naloženo izvršnim rešenjima. Ako to ne uradi i Ministarstvo ne izvrši sopstveno rešenje, bićemo prinuđeni da prirodu Srbije zaštitimo podnošenjem krivične prijave protiv ministra – poručio je Čabradi.

Krivičnu prijavu protiv investitora Mala hidroelektrana Zvonce D.O.O. je podneo Regulatorni institut za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine zbog nastavka izgradnje MHE u Rakiti. Ona je podneta Osnovnom tužilaštvu u Pirotu, a od nadležnog tužilaštva, zahtevaju hitnu reakciju kako bi se utvrdila odgovornost za kršenje obavezujućih naloga inspekcijskih organa.

Borba “prsa u prsa”

U Rakiti vode borbu “prsa u prsa” protiv MHE, a u Jošaničkoj Banji građani su izašli na ulicu da bi podržali njihovu izgradnju. Ta Banja je i jedino mesto u Srbiji u kojem su izgrađene skoro sve planirane MHE, a radnik jedne od njih Goran Jemuović iz Baljevca ne krije čuđenje što su neke organizacije, kao Rivervoč, protiv MHE u Srbiji i na Balkanu, a ne i u Austriji gde ih je 4.000.

Sa 17 mini-hidroelektrana prednjači opština Raška u kojoj će se graditi još sličnih objekata, dok je na Staroj Planini u planu čak 50. Planirano je 856 MHE, na osnovu procene Instituta “Jaroslav Černi” iz 1987. godine. Ovaj šokantan podatak izneo je Zoran Kojadinović iz paraćinske Grupe građana Odbranimo Grzu koji za “Vesti” otkriva da će se ukupno 500 graditi, dok 456 nije isplativo.

– Danas ima puno novih i savremenijih načina za proizvodnju električne energije da bi se držali prastarih planova – ukazuje on za “Vesti”.

U osvrtu na dešavanja u Rakiti, Kojadinović je kazao da borba polarizuje ljude i založio se ne za gerilsku, već za borbu kroz institucije, čiji se uspeh pokazao na primeru Paraćina gde su okupljeni u GG Odbranimo Grzu uspeli da zaustave izgradnju četiri MHE.

– Pokrenuli smo peticiju, naterali odbornike u Skupštini Paraćina da nas podrže i uspeli da se uz opštinsko urbanističko odeljenje i investitora, nametnemo kao treća strana u toj priči – objašnjava Kojadinović za “Vesti” delotvornu formulu za sprečavanje izgradnje MHE.

Traže pomoć predsednika

Na gradilištu u Rakiti je bilo više incidenata, čak i eksplozija, a Mile Nikolov kaže da su meštani za pomoć molili predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Investitor Goran Belić, kome je zabranjen rad jer nije ispoštovao uslove Zavoda za zaštitu prirode, tvrdi da Ministarstvo zaštite životne sredine nije nadležno za rešenja o zabrani radova i da će se žaliti Upravnom sudu. Kazao je i da ima građevinsku dozvolu, na koju je i Ministarstvo dalo saglasnost, a naknadne odluke inspekcije ocenio kao populizam i zlonamerno tumačenje.

– Reakcija nadležnih organa je neophodna kako bi se sprečila eskalacija sukoba, ugrožavanje životne sredine i bezbednosti građana, zbog čega svako odlaganje ili nečinjenje organa javnih vlasti istovremeno pokazuje nesposobnost da uspostave poštovanje zakonitosti na teritoriji Republike Srbije – navedeno je u saopštenju Regulatorni institut za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine.

Odlična zarada

Javna je tajna da se investitori grabe za dozvole, jer im se uloženi novac brzo vrati. Pritom imaju dobar profit, budući da im državni elektrodistributer plaća 12 evrocenti po kilovatu, dok je cena kilovat sata skoro duplo niža, 6,3 evrocenta. Razliku, naravno, plaćaju građani putem računa.

“Menjamo propise”

– Pitanje zašto u Rakiti nije zaustavljena gradnja MHE, uprkos odluci Ministarstva zaštite životne sredine, nije pitanje za ovo ministarstvo, već za druge državne organe – kazao je ministar Goran Trivan.

On je ukazao da su neophodne izmene zakona koji će zabraniti građenje MHE u zaštićenim sredinama.

– Ministarstvo sprema izmene Zakona o zaštiti prirode, a predlažemo zabranu izgradnje u zaštićenim dobrima. Ideja je da oni koji su u skladu s propisima tu već izgradili MHE nastave da rade, ako su gradnju obavili na tehnički ispravan način, a ako nisu, da to isprave. Oni koji tek žele da grade mogu to i dalje u nezaštićenim područjima – najavio je Trivan.

Banja živi od elektrana

Goran Jemuović kaže da je od 17 MHE na teritoriji Raške, 14 u Jošaničkoj Banji, u njima radi 50 radnika, a od izgradnje indirektno živi još oko 150 porodica.

– Cela Banja bila je angažovana na izgradnji. Izdavan je smeštaj za radnike sa strane, restoranima i prodavnicama je porastao promet, a tako je i danas – rekao je i naglasio da je godišnji priliv od MHE za opštinski budžet oko 10 miliona dinara.

Čabradi: Trivan bez rezultata

Lider Zelene stranke Goran Čabradi priča da je svojevremeno od Aleksandra Vučića tražio da se u Vladi Srbiji nađe resor zaštite životne sredine i da je, iako je deo opozicije, u parlamentu glasao je za kabinet Ane Brnabić.

– Mi smo Gorana Trivana podržavali kao ministra, ali rezultata nema i zato nema ni našu podršku. To nije naše političarenje, već borba za zaštitu životne sredine – pojašnjava Čabradi za “Vesti”.