“Ministre, hvala što ne dolaziš”

0

printscreen
Aktuelni ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac nije se oglasio ovim povodom
 

Ni tri nedelje nakon okupacije bioskopa "Zvezda", brojnih organizovanih diskusija i jasno preciziranog stava da se nije reč samo o jednom bioskopu već da je to apel za opšte stanje u kulturi, aktuelni ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac nije se oglasio ovim povodom.

Iako retko govori za medije, ministar Tasovac se proteklih dana javnosti obratio na otvaranju izložbe "Tijepolo, od Udina do Beograda" u Narodnom muzeju, a na našu adresu redovno stižu sva obaveštenja o njegovim i aktivnostima ministarstva kulture.

"Srećan sam što mogu da kažem da na kraju kalendarske godine gradimo tradiciju optimizma za buduće", rekao je ministar Tasovac tom prilikom povodom najavljene sanacije Narodnog muzeja. S druge strane, pak, situacija nije sasvim optimistična.

“Na pismeni dopis koji su članovi Pokreta za okupaciju bioskopa poslali, zakazan im je sastanak sa ministrom koji je potom otkazan, uz obrazloženje da ministar ima obaveza i da neće moći da nas primi, već će delegirati nekoga. Nakon toga, pokretu se više niko nije javio, a jednom je odbijeno i da dopis bude primljen pod izgovorom da ministarstvo više ne radi”, navode predstavnici Pokreta za okupaciju bioskopa, navodeći da je u tom konkretnom trenutku bilo 15:40h, petak, radni dan.

“Zavod za očuvanje spomenika je poslao veštaka, s obzirom na to da je ta zgrada pod njihovom zaštitiom. Ni nakon toga ministar nije reagovao”, dodaju oni.

Zbog toga su se odlučili da ministru prenesu poruku onako kako je i sam Tasovac svojevremeno, dok je vodio Beogradsku filharmoniju, provocirao prolaznike u Ulici Strahinjića bana, poznatoj i pod nazivom Silikonska dolina.

Oni su 12. decembra, oko 15 časova, ispred prostorija Ministarstva kulture, izveli mini performans i svojim raštimovanim orkestrom poručili ministru Tasovcu: “Hvala što ne dolaziš”, baš kao što je i Beogradska filharmonija 2011. godine, svojom gerila kampanjom prolaznicima beogradskih ulica poručivala: “Hvala što ne dolazite”.

“Ovim činom ispred Ministarstva kulture, članovi su želeli da još jednom jasno stave do znanja, ako to do sada nije jasno, da je ovo poziv na rešavanje problema i stanja u kom se kultura nalazi. Ne znamo ko je i da li je nadležan,ali pretpostavljamo da se kultura tiče ministra kulture”, zaključuju iz Pokreta za okupaciju bioskopa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here