Ministri bez prijava, revizorima veće plate

0

Skupština se bavi revizorskim platama: Radoslav Sretenović u Parlametu

 

Državni revizor je predložio i da se produži mandat članova Saveta DRI, sa pet na devet godina, ali se Odbor saglasio da o tome odlučuje kad na dnevni red dođu detaljnije izmene Zakona o DRI.

Državna revizorska institucija trenutno ima pet državnih revizora i dva vrhovna revizora čije su plate od 50.000 do 75.000 dinara, dok je plata predsednika Saveta DRI oko 95.000 dinara. Kako je predloženo, vrhovni državni revizori trebalo bi da imaju platu 140.000 dinara, a ovlašćeni revizori 120.000 dinara.

Ministarstvo finansija Srbije je potvrdilo da je za povećanje plata državnih revizora moguće obezbediti novac iz budžeta za 2010. godinu.

U dopisu Ministarstva finansija je navedno da je za te namene potrebno 50 miliona dinara, od čega će 25 miliona biti obezbeđeno uštedama u budžetu DRI jer nisu popunjena planirana radna mesta, a 25 miliona iz rezerve republičkog budžeta.

 

Sretenović je izjavio da prekršajne prijave koje su u vezi sa trošenjem budžeta za 2008. podnete protiv bivših i sadašnjih ministara, kao i drugih državnih činovnika, nisu zastarele prema Zakonu o budžetskom sistemu, ali da DRI neće podnositi krivične prijave zbog zloupoteba u trošenju novca iz budžeta za 2008. godinu.
"Prijave koje je podnela DRI nisu zastarele jer Zakon o budžetskom sistemu kaže da, ukoliko se krše i drugi zakoni poput Zakona o javnim nabakama, podneće se prijava", rekao je Sretenović novinarima u Skupštini Srbije, komentarišući navode pojedinih medija.
Prema njegovim rečima, tačno je da prekršaji iz Zakona o javnim nabavkama zastarevaju za godinu dana, ali da Zakon o budžetskom sistemu precizira da će biti novčano kažnjeno odgovorno lice ako ne sprovede postupak ili izvrši isplatu suprotno Zakonu o javnim nabavkama.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here