Mira Marković u ruskom raju

0

Mira, Marko kao i pokojni Slobin brat… svi naseljeni u naselju poznatom kao "Pokajnička uteha"
 

Reč je o naselju Barviha, tačnije Vrtovima Majendorf, koji su ime dobili po aristokratskoj nemačkoj porodici koja se s Baltika doselila u okolinu Moskve u 15. veku. Janukovič se kupovinom ove nekretnine priključio kampu, koji Rusi u šali nazivaju "Pokajničkom utehom". U tom kraju su mnogi predsednici s politički bliskim odnosima s Moskvom već kupili svoje vile, zlu ne trebalo, ako bi i oni poput Janukoviča morali golu kožu da spasavaju bekstvom iz zemlje. A i društvo koje je već u Mejendorf vrtovima je već zvučno.

Tu su se smestili ruski milijarderi, demisionirani diktatori i njihove porodice, ili penzionisani državnici i čelnici najmoćnijih ruskih kompanija. Najpoznatiji stanar naselja svakako je Mihail Gorbačov, poslednji predsednik SSSR-a. Tu je i Lejla Alijeva, starija ćerka azerbejdžanskog vođe Ilhana, koji i sam ima vilu ušuškanu u brezovoj šumi.

 

Odmor za Gagarina

Srce Barvihe je dvorac Majendorf, ekstravagantno zdanje koje je podigla porodica baltičkih Nemaca po izbijanju Prvog svetskog rata. Posle oktobarske revolucije prvi stanar dvorca Majendorf bio je Vladimir Iljič Lenjin, a 1935. je luksuzno zadnje pretvoreno u sanatorijum za sovjetske lidere i njihove prijatelje. Tu su se odmarali i pisac Mihail Bulgakov, zatim otac ruskog kosmičkog programa Sergej Koroljev i astronaut Jurij Gagarin. U tom sanatorijumu se odmarao i bugarski vođa Georgi Dimitrov koji je tamo i otrovan posle sporenja sa Staljinom oko odgovora na neposlušnost Tita 1948. godine. Od sovjetskih vođa puno puta je u sanatorijumu bio i Leonid Brežnjev, a po dolasku Borisa Jeljcina na vlast, on ponovo dvorac pretvara u državnu rezidenciju. I danas u Majendorfu Vladimir Putin prima strane državnike.

 

Zlatni kavez

Deo luksuznog naselja poznatog kao "Barviha selo"
 

Mir u tišini južnog oboda Moskve pronašao je i Aleksander Žukov, tast vlasnika Čelzija Romana Abramoviča, kao i kompletna šira porodica Sergeja Bogdančikova, bivšeg čelnika Rosnjefta, najveće državne naftne kompanije. Vila je već spremna i za sirijskog predsednika Bašara al Asada. U jednom trenutku prošle godine, kad se njegova vlast zaljuljala ozbiljno, čak se i tvrdilo da je već pobegao u Moskvu. Međutim, tamo je bila njegova supruga i to upravo sa zadatkom da odabere vilu za slučaj bežanije. U vili pod imenom Svemirski brod je jedno vreme živela i Naomi Kembel dok je bila u vezi s ruskim milijarderom Vladislavom Doronjinom.

 

Ruski "Beverli hils"

Nedavno je ruska televizija počela da emituje i seriju o problemima dece milionera iz Barvihe. Naravno, serija je rađena po ugledu na američki "Beverli hils", a bavi se sudbinom dece ojađenih svrgnutih državnika i dece ruskih milionera.

Zanimljivo je da je Janukovič sada jedan od prvih komšija Miri Marković koja se sa sinom Markom Miloševićem nastanila upravo u tom naselju, posle bekstva od pravosuđa Srbije. Prema napisima i ruske i američke štampe, Marko Milošević u predgrađu Moskve "živi sa svojom ruskom ženom s kojom ima i dete", mada to nikad nije provereno. Tu je živeo i Borislav Milošević, brat Slobodana Miloševića, a i danas na utabanim stazama guste šume viđaju u šetnji generala Veljka Kadijevića, poslednjeg ministra odbrane SFRJ, koji je neposredno pred raspad zemlje pokušavao od maršala Jazova da dobije podršku za vojni udar u Jugoslaviji.

U zlatnom kavezu milijardera, isluženih diktatora i zaslužnih građana je i Askar Akajev, svrgnuti lider Kigizije, kao i oholi bogati gruzijski gubernator pokrajine Adžarije Aslan Abašidze koji u Gruziji koji nije uspeo da izvede otcepljenje, te je privatnim avionom bivšeg moskovskog gradonačelnika Moskve Jurija Luškova morao da beži pred poterom.

 

Koncertna dvorana

Pogled iz vazduha na luksuzno naselje
 

Čitavo naselje oivičeno je gustom šumom, zaklonjeno pažljivo skrivenom ogradom kroz koju je provučena struja. Sve je napravljeno tako da nezvani gosti nikako ne dođu u priliku da "uznemiravaju tu deponiju za odlaganje krupnog diktatorskog otpada" kako Barvihu naziva poznato moskovski novinar Sergej Grizunov. Razloga za to je više. Prvo, ruski predsednik Putin ne želi da se osramoti tako što će nekome pružiti utočište u Moskvi, a potom da štićenik strada. Da bi to osigurao, Putin je odlučio da ih drži na oku.

Plan za bekstvo u Barvihu i Vrtove Majendorf ima i ukrajinski milijarder Rinat Ahmetov, vlasnik lanca rudnika i čeličana, ali i fudbalskog kluba Šahtjor iz Donjecka oko kojeg se baš ovih dana vode krvave borbe ukrajinskih i proruskih pobunjenika. Navodno vila je spremna i za "poslednjeg diktatora Evrope" kako Zapad naziva predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, ali i kazahstanskog "oca nacije" Narsultana Nazarbajeva.

Kako bi milijarderi imali sve što im je potrebno, naselje ima svoju koncertnu dvoranu u kojoj su gostovali Elton Džon, ali i Pol Enka, Plasido Domingo, Hoze Kareras, Goran Bregović s Orkestrom za svadbe i sahrane, te Dženifer Lopez i mnogi drugi. Svi oni su tu dolazili na poziv milijardera kojima nije bilo teško da ispišu ček od nekoliko miliona dolara za veče. Prestižni restoran Avenija nudi relaksaciju uz vrhunske italijanske i francuske kuvare, dok restoran Opijum nudi isključivo specijalitete jugoistočne Azije.

Tu su i luksuzni tržni centri, sportski tereni i sve drugo što može da prekrati dosadu milionerima. Raskošni saloni skupocenih automobila i koješta drugo. Inače, prema navodima magazina "Forbs", cene nekretnina u Majendorf vrtovima se javno ne oglašavaju jer oni koji tamo kupuju ne pitaju za takve sitnice, a najskuplje rezidencije staju i do 100 miliona dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here