Miris tamjana vraća nas Srbiji

0

S obzirom na to da je Badnje veče bilo u utorak mnogi su pohrlili u crkve odmah posle radnog vremena, pa su se hramovi ispunili već u prvim večernjim časovima. Kako je vreme prolazio u njih se kasnije teško moglo ući jer je svako želeo da prisustvuje prazničnoj službi i uzme po jedan osveštani i lepo dekorisani badnjak za sreću i blagostanje svoje porodice.

Tako je bilo i u crkvi Sv. Stevana Dečanskog u severnom delu Čikaga u kome se okupljaju Srbi koji žive u severnom delu grada. U svečanoj atmosferi veliki broj vernika, svečano obučeni i sa decom, došao je na prazničnu službu kako bi čuo reči sveštenika, zapalio sveću, pomolio se, uzeo badnjak, porazgovarao sa sunarodnicima. Miris tamjana koji se širio crkvom i pregršt badnjaka na stolovima pored zapaljenih sveća stvarali su utisak topline i domaće atmosfere i podsećali na srpske običaje i tradiciju.

Kao i svake godine, u toku liturgije čitani su delovi jevanđenja o rođenju Isusa Hrista i događaju u Vitlejemu koji je promenio istoriju čovečanstva, a kada je sveštenik Aleksandar Petrović, starešina Crkve, poželeo okupljenim vernicima srećan Božić rečima "Hristos se rodi!" kroz crkvu je odjeknulo gromoglasno i radosno "Vaistinu se rodi!" Posle toga vernici su stali u red kako bi se pričestili i od oca Aleksandra uzeli naforu.

Posle završetka službe parohijani su pohitali da uzmu badnjake, a posle toga u crkvenoj sali priređena je tradicio alna večera za sve goste.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here