Z. M.
Mirjana Perin Magura

Ako je darivanje jedan od najplemenitijih ljudskih postupaka, darivanje dece sasvim sigurno je nešto najhumanije i najlepše što bilo ko može da učini. Tako je pesnikinja Mirjana Perin Magura iz Beča plemenitost iskazala poklonivši svoje knjige Udruženju Sunce Vršca, koje su osnovali roditelji dece i odraslih sa invaliditetom.

Ona je poklonila svoju knjigu za decu “Marljivi jun”, jer je, kako kaže, dečja radost nešto najlepše, dodajući da je njoj bila čast da bude deo te radosti.

Mirjana je za “Vesti” istakla i da su osobe sa autizmom među nama i da moraju biti prihvaćeni i ravnopravni članovi društva.

– Nijedna porodica nije “osigurana” od autizma. Bilo koja porodica, bilo kad može dobiti takvo dete. Budite snaga dobra koja će toj deci pružiti priliku da žive punim životom, učinite ono što možete, tamo gde možete i kad možete da ostvare svoja prava – poručila je Mirjana.

Ona ukazuje i da osobe s autizmom imaju originalan pogled na svet – majstori su za detalje, ne znaju da lažu ili mrze, veoma su istrajne…

Knjige su stigle deci u Vršac

– Tim i brojnim drugim svojim kvalitetima, koji ponekad premašuju našu moć razumevanja, višestruko će nam uzvratiti – dodaje Mirjana.

Udruženje roditelja dece i odraslih sa invaliditetom Sunce Vršca osnovano je u cilju podrške porodicama i svim njihovim članovima, a pored standardnih usluga socijalne zaštite koje se nude, prepoznali su dodatne, svakodnevne potrebe dece i odraslih sa invaliditetom, a tiču se njihovog funkcionisanja u društvu i porodici.

Posebnu pažnju Udruženje posvećuje najmlađima, i osnovano je u cilju zdravog razvoja mališana iz potrebe organizovanja edukativnih radionica s obzirom na to da u Vršcu ne postoji ustanova dnevnog boravka za decu sa poteškoćama u razvoju. Udruženje se finansira iz donacija i svaka pomoć je dobrodošla.

Mirjana Magura najavljuje da već planira akcije prikupljanja pomoći Udruženju Sunce Vršca.