Miroslav obećao, pa nije došao

0

Brojni pevači na požarevačkom trgu
 

I dok su se na bini smenjivali pevači kojima je Ujka Nole (kako su mnogi zvali Uroševića) promenio život svojim pesmama, mnogi su se uz setu prisećali nekih lepših estradnih vremena. Međutim, bilo je i onih koji su zaboravili koliko im je pomogao, pa se nisu pojavili iako im je nekada čuveni kompozitor omogućio da se zahvaljujući njegovim pesmama vinu u estradne visine.

 

Koncert je organizovan pod pokroviteljstvom Grada Požarevca, a pošto su se učesnici odrekli honorara, gradske vlasti su obećale da će platiti izradu biste Novice Uroševića, koja će 15. oktobra na Dan oslobođenja Požarevca, biti svečano postavljena u centru njegovog rodnog sela Drmno.

 

Baju nisu našli

Kako kažu organizatori Zorica Brunclik nije mogla da dođe zbog ranije ugovorenog gostovanja u Bosni, Jašar Ahmedovski je na odmoru u inostranstvu, Snežana Đurišić je odustala zbog bolesti u poslednjem trenutku, dok Nedeljka Bajića Baju nisu uspeli da pronađu.

Miroslava Ilića, koji je snimio Uroševićeve pesme "Tako mi nedostaješ" i "Šta sam ja u tvom životu" organizatori su iščekivali do poslednjeg trenutka, ali on nije došao.

– Rekao mi je da prethodnog dana ima nastup u Banjaluci, ali da sigurno stiže u Požarevac, makar i na jednoj nozi. Iako je obećao, nije došao, niti se javio da je sprečen. Ipak, niko mu ne zamera, ko dođe dobro je došao, a koga nema bez njega se može – rekao je Petar Crnobrnja, poznati požarevački radio i TV voditelj, jedan od organizatora i voditelj koncerta.
 

Nedeljko Bajić Baja sa Novicom na početku svoje karijere
 

Prisutni su se prisećali anegdota sa Novicom Urošević, pa je tako Jasmin Muharemović ispričao da nije bilo Ujke, možda bi napravio fudbalsku a ne pevačku karijeru.

– Posle utakmice na kojoj sam postigao go koji se daje jednom u životu, pozvali su me da dođem u Crvenu zvezdu, na šta je Nole zakukao: "A šta će biti sa pločom koju pripremamo?" Sećam se i da me je tokom NATO bombardovanja danima čekao na železničkoj stanici da stignem u Beograd iz Beča. Nije vredelo ubeđivanje prijatelja da vozovi ne idu zbog srušenog mosta u Novom Sadu. Na kraju je Nole, iako je bio bez para, seo u taksi i došao da se sastane sa mnom – seća se Jasmin.

Na požarevačkom trgu pevao je i Era Ojdanić, koji je došao u pratnji zgodne 30-godišnje prijateljice, pa Stanojka Mitrović Ćana, Šaban Šaulić, Nada Topčagić, Vera Matović, Angel Dimovim koji je izveo čuveni hit "Ovo je priča o nama".

– Ova pesma je moj pasoš, koji mi je omogućio da radim širom sveta. I danas je svi znaju, traže, pevaju sa mnom, uvek je aktuelna – priča Angel. Šeki Turković otpevao je pesmu "Poslednji boem" za koju mnogi kažu da je u njoj Nole sažeo svoj život i svoj kraj. Koncert je zatvorio Mitar Mirić, saradnik, prijatelj i kum čuvenog kompozitora. Kako reče, prošli su zajedno sito i rešeto, osvojili festivalske nagrade, dočekali mnoge zore, zaradili, ali i potrošili brdo para.

 

Tiraž od 50 miliona

Novica Urošević rođen je u selu Drmno 1945. godine, a umro je 11. novembra 2009. u Beogradu. Bio je pevač, kompozitor, tvorac brojnih hitova: "Ne može nam niko ništa", "Ne daj da nas rastave", "Tako mi nedostaješ", "Imam dečka nemirnog", "Ne diraj čoveka za stolom"… Ostao je upamćen i kao čovek koji je početkom ’80-ih godina platio najveći porez na kraju godine od prihoda i autorskih honorara od prodatih singl i LP ploča i kaseta. Njegove pesme i albumi prodati su u preko 50 miliona primeraka!

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here