Tanjug
Igor Mirović

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović razgovarao je danas u Sankt Peltenu sa predsednicom austrijske pokrajine Donja Austrija Johanom Mikl-Lajtner o daljem razvoju saradnje ova dva evropska regiona, a dva pokrajinska “poglavara” izrazila su razočaranje zbog blokade otvaranja pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

– Samo ako države Zapadnog Balkana budu imale evropsku perspektivu, moguće je garantovati u tom regionu, ali i kod nas sigurnost – naglasila je Mikl-Lajtner na zajedničkoj konferenciji.

Mirović je, takođe, istakao da i u Srbiji vlada razočarenje sprečavanjem pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom. On je naglasio da Srbija, i pored toga, ostaje na svom evropskom putu.

– Ne postoji alternativa evropskom putu – podvukao je Mirović, koji boravi u poseti Austriji u organizaciji Mreže za razvoj biznisa u jugoistočnoj Evropi (SEEBDN).

Mikl-Lajtner i Mirović razgovarali su, kako su preneli na konferencij za štampu, i o Dunavu kao ekološkom putu za transport roba.

U sklopu predsedavanja Radnom grupom podunavskih zemalja, kojom trenutno predsedava Donja Austrija, a posle nje preuzima Vojvodina 2021, zajednički žele da rade na tome da Dunav bude sve više posmatran kao ekološki put za transport robe.

Mikl-Lajtner i Mirović su istakli odličnu ekonomsku saradnju dve pokrajine i povezanost Donje Austrije sa Srbijom, posebno Vojvodinom. Mikl-Lajtner je posebno istakla kompanije „Doka” i „Agrana” koje investiraju u Srbiju.

Dogovorila je sa Mirovićem, kako je rekla, i razmenu informacija o izgradnji mreže brzog interneta u ruralnim sredinama, na čemu trenutno radi Donja Austrija. Ona je čestitala Miroviću što je Novi Sad proglašen evropskom prestonicom kulture 2021.

– Glavni grad Vojvodine je uspeo u tome, a Sankt Pelten još mora da čeka – rekla je Mikl-Lajtner povodom kandidature glavnog grada Donje Austrije za glavni grad evropske kulture 2024.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here