Tanjug

Plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije počeli su zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda, saopštila je NBS.

Delegaciju Srbije predvodi guverner NBS Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Srbije u MMF-u. U razgovorima su učestvovali i predstavnici ministarstava finansija i privrede.

Misija MMF-a, koju predvodi Džejms Ruf, boravi u Beogradu od 28. januara do 5. februara 2019.

Tokom posete misije biće razmatrano sprovođenje programa makroekonomskih i strukturnih reformi koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politika. Taj program je odobren Srbiji u julu 2018, savetodavnog je karaktera i ne predvidja korišćenje finansijskih sredstava.

Cilj programa je povećanje nivoa investicija, dalji rast zaposlenosti u privatnom sektoru, smanjenje sive ekonomije i ubrzanje reformi u Srbiji.

Tokom posete misije MMF-a razgovaraće se i o izgledima i projekcijama za period 2019 – 2020. godine, navela je NBS u saopštenju. Dodaje se da će biti najavljene teme za konsultacije po članu IV Statuta MMF-a koje će za Srbiju biti obavljene tokom ove godine.

Redovne konsultacije obavljaju se sa svim zemljama članicama u okviru sprovodjenja nadzorne funkcije MMF-a. U okviru konsultacija, članovi misije analiziraće celokupna privredna kretanja u Srbiji, kao i ekonomske politike i mere.

Prethodne konsultacije po članu IV Statuta MMF-a sa Srbijom obavljene su krajem avgusta 2017.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here