Z. Mirković
Svi zadovoljni: Đaci i roditelji

U Hramu Vaskrsenja Hristovog u Beču svečano su podeljena svedočanstva i diplome o pohađanu Škole srpskog jezika koju organizuje bečki odbor SPKD Prosvjeta. Dodeli su prisustvovali, osim đaka, roditelja i gostiju i svi Prosvjetini pedagozi na čelu sa predsednikom odbora prof. Srđanom Mijalkovićem.

Iako je priličan broj đaka bio odsutan, jer su mnogi već krenuli na odmore ili u maticu, prisutni su bili odlično raspoloženi.

Posebni gosti bili su predstavnik Crkvene opštine Luka Mitrović i otac Jovan Govedarica iz Hrama Svetog Save, koji je pohvalio rad Prosvjete i pozvao prisutne da podrže školu.

Mijalković je zahvalio deci, roditeljima i gostima na saradnji i pozvao ih da i naredne godine budu deo Prosvjetnih kulturnih i obrazovnih aktivnosti.

– Posebno zahvaljujem episkopu austrijsko-švajacrskom Andreju, sveštenstvu i svim hramovima SPC u Beču i Austriji koji podržavaju ovaj projekat od početka – naglasio je Mijalković.

Podsetio je da školu nije lako održavati, ali da ipak postoji podrška iz dijaspore i matice, posebno od strane Uprave za dijasporu i Srbe u regionu koja deluje pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Mijalković je pozvao predstavnike srpskih klubova u Beču i Austriji da podrže ovaj projekat, da se uključe u rad škole i pošalju svoju decu da uče srpski jezik.

– Ovo je dopunska škola za svu decu srpskog porekla u Austriji, kao i za sve one koji žele da nauče srpski jezik na pravi način – dodao je Mijalković.

Uz ostale pedagoge, nastavnice srpskog jezika Suzana Milovanović, Aleksandra Tanasković i Vesna Špirić bile su presrećne, jer je tim Prosvjete zajedničkim radom uspeo da deci srpskog porekla približi jezk, pismo i kulturu svog naroda.

– Našu misiju nastavljamo, a nadamo se od naredne školske godine sa još većim brojem đaka – kažu nastavnice.

Na inicijativu oca Jovana prisutni su na kraju zajedno otpevali “Mnogaja ljeta” i rastali se s obećanjem da se ponovo sretnu u septembru u novoj školskoj godini Prosvjetine škole.

Ranije u okviru Vidovdanskih svečanosti, diplome i svedočanstva dobili su i đaci Prosvjetinih razreda u crkvama u Lincu i Sankt Poltenu.

Na jesen ponovo zajedno

Na raspustu hor i predškolci

Istovremeno sa raspustom u dopunskoj školi počeo je raspust i Malog hora Prosvjete, Likovnog razreda i u nastavi predškolskog razreda Male pričaonice, čiji je zadatak da deci od tri do šest godina kroz igru i kreativno približi srpski jezik, kako usmenim tako i pismenim putem.

Iako je to početni nivo učenja srpskog jezika, veoma je važan jer se deca upoznaju sa osnovama jezika i pisma od malih nogu i zato nastavnice Bojana Petrić, Ivana Milovanović i Bosiljka Krstić sa zadovoljstvom pristupaju radu sa dečicom ovog uzrasta.

Šest godina škole

Ovom svečanošću završena je šesta školska godina ovog projekta dopunske nastave.

Naime, u Austriji od raspada bivše Jugoslavije više ne postoji dopunska nastava za našu decu, već su austrijske vlasti uvele, kao fakultativni predmet “bosansko-hrvatsko-srpski” jezik, koji ne zadovoljava potrebe dece. Zbog toga je “Prosvjeta” pre šest godina odlučila da pokrene Školu srpskog jezika, koja vikendom okuplja naše mališane i omogućava im učenje srpskog jezika i pisma.