EPA-EFE/TANNEN MAURY

Možda ste čuli za ljude, pogotovo one starije životne dobi, koji su dobili srčani udar nakon čišćenja snega. Da li je jednako opasno za sve ili je to ipak samo retka pojava?

Čišćenje snega je vrlo naporna fizička aktivnost. Veza između čišćenja snega i srčanih problema je stvarna. Američko udruženje za srce navodi nekoliko studija koje su otkrile da postoji povećana učestalost srčanih udara i iznenadnih smrti nakon snežnih oluja. Čišćenje snega je vrlo naporan posao, može izazvati povišenje krvnog pritiska te ubrzati puls i to znatno iznad vrednosti koje se smatraju sigurnim za osobe koje vode sedalački način života i imaju srčane bolesti. I hladne temperature povećavaju šanse za pojavu boli u prsima, verovatno zbog toga što se žile na hladnoći sužavaju.

Ko bi trebalo da se posavetuje sa doktorom pre nego što se odluči na čišćenje snega?

Verovatno ste mnogo puta čuli da se ljudima preporučuje savetovanje sa lekarom pre nego što započnu neki program fizičke aktivnosti. To takođe vredi i za čišćenje snega, jer se smatra intenzivnom fizičkom aktivnošću. Naravno da većini ljudi savetovanje sa lekarom nije potrebno, ali to isključivo zavisi od vaše anamneze.

Ako imate kardiovaskularnih problema, dijabetes ili bolest bubrega ili ste trenutno na nekom režimu fizičke aktivnosti, trebalo bi da razgovarate sa lekarom, pre nego što se opredelite za čišćenje snega ispred svog doma.

Ni guranje mašine za čišćenje snega nije mačji kašalj

Možda će vas iznenaditi, ali upozorenja koja se odnose na čišćenje snega, vrede i za korištenje mašine za čišćenje snega. I to se takođe smatra zahtevnom fizičkom aktivnošću iako bi, barem u teoriji, trebalo da bude lakši zadatak jer deo posla ipak odrađuje mašina.

Kako smanjiti svoj rizik od srčanog udara

U izveštaju Američkog udruženja za srce, kardiolozi preporučuju da osobe koje su bile podvrgnute bajpasu ili koronarnoj angioplastici, ili koje su već preživele srčani ili moždani udar ne čiste same sneg. Tu uključuju i sadašnje i bivše pušače, osobe sa dijabetesom, gojazne osobe, osobe s hipertenzijom, povišenim holesterolom i osobe koje inače nisu fizički aktivne.

Ako ste dovoljno zdravi da je čišćenje snega za vas sigurno, svejedno bi trebalo da preduzmete neke mere opreza kako bi ta aktivnost bilo što “nežnija” prema vašem telu. Iako je i guranje mašine za čišćenje snega naporan posao, ipak je lakši nego čišćenje snega lopatom. A ako baš morate čistiti sneg lopatom, imajte na umu da je za telo mnogo lakše guranje mašine nego stalno podizanje pune lopate.

Odličan savet je i da tokom jednog naleta snega čistite sneg u nekoliko navrata. Umesto da čekate da se nakupi 20 centimetara snega na tlu, izađite čim se napravi sloj od pet centimetara i čišćenje će biti višestruko lakše. Ponovite postupak još dva puta i poštedećete svoje telo prevelikog napora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here