Lična arhiva
JEDVA ČEKA DA KRENE NA PUT: Velibor Slavić

Sve je bliži dan kad će mladi Velibor Slavić (32) moći na spasonosnu transplantaciju bubrega u Istanbul, budući da je u tu namenu prikupljeno 45.000 evra zahvaljujućim plemenitim ljudima. Da bi put u Tursku, ipak, bio sasvim izvestan, neophodno je još 5.000 evra. To nam je potvrdio sam Velibor, uz napomenu da su sve pripreme za to završene.

– Što se tiče papirologije, uspeli smo da obezbedimo sve što je potrebno, iako ni to nije išlo glatko. Sa te strane smo mirni. Sve je i prosleđeno u Tursku, tako da nam ne preostaje ništa drugo nego da sačekamo njihov poziv i dobijemo datum prijema na kliniku. Što se finansijske strane tiče, ostalo je još 5.000 evra da nekako prikupimo kako bismo sasvim mirno krenuli na taj put – rekao je Velibor Slavić, rođen u Mostaru, koji je tokom prve polovine devedesetih godina prošlog veka izbegao sa svojom porodicom u Srbiju.

Njegova borba za zdravlje, podsećanja radi, počela je praktično od kad je došao na ovaj svet i još uvek traje. U osmom mesecu života dobija febrilnu konvulziju (fras), nakon čega doktori otkrivaju da je fras posledica na vreme neotkrivenih dijagnoza, a to je urođen megaureter, bilateralni refluks četvrtog stepena (VUR) i neurogena bešika. To je dovelo do trajnog oštećenja bubrega, hronične bubrežne insuficijencije (slabosti) koja je konačno dijagnostikovana 1993. godine. Nažalost, od tada do danas, Velibor je prošao kroz niz komplikovanih uroloških i nefroloških operacija. Prema Veliborovim rečima, urolozi iz Tiršove su uradili najbolji mogući posao u tim oskudnim vremenima za našu zemlju, rane devedesete, i spasli što se spasti moglo. Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj bila je njegova druga kuća, zbog vrlo čestih komplikacija koje su zahtevale hospitalizaciju.

– Uspeli smo da izbegnemo hemodijalizu do moje nepune 24. godine (2013), kada su mi se rezultati maksimalno pogoršali. Od tada do danas bila je planirana transplantacija bubrega, do koje, nažalost, nije došlo. Poenta transplantacije je zapravo da se sklonite sa dijalize koja je veoma štetna za organizam, jer koliko god da vam doprinosi, isto toliko vam i oduzima – prisetio se Velibor.

Prezahvalan je svim ljudima koji su se odazvali humanitarnoj akciji i pomažu mu da što pre ode na hirurški zahvat koji za njega život znači.

– Iskreno se nadam da ću do polaska u Istanbul uz pomoć ljudi dobre volje, koji imaju razumevanja za situaciju u kojoj sam, uspeti da prikupim nedostajućih 5.000 evra. Predugo moje lečenje traje, a opcija osim transplantacije više nema. Kod nas su sve te operacije stale zbog pandemije korone. Zbog toga je još jedino ostalo da se operacija radi u inostranstvu. Zato sam svim humanim sugrađanima, kao i plemenitim zemljacima u dijaspori neizmerno zahvalan, jer da nije bilo njih i njihove dobre volje, ne bih uspeo da prikupim ovoliku sumu, a kamoli sam obezbedim i dođem nadomak cilja – rekao je Velibor, koji je uprkos svim poteškoćama, 2018. godine diplomirao na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji.

DONOR I PODRŠKA: Velibor sa majkom Borikom

Jedina šansa

– Jedna od organizacionih okolnosti koja je usporila moju transplantaciju u Srbiji, a koja se opet mogla izbeći da su se predlozi urologa sproveli na vreme, bila je neuritis na desnom oku, koji se desio 2017. godine, najverovatnije zbog hipotenzije. Nakon uklanjanja oba bubrega i sprovođenja tražene dijagnostike, krajem 2019. majka i ja smo bili spremni za transplantaciju, poziv za istu smo dobili u februaru 2020. godine. Međutim, istog dana nam je hospitalizacija otkazana zbog očekivanog dolaska korona virusa u našu zemlju, što se desilo. Od tada do danas, poziva nema. Naša zemlja nailazi na velike probleme da se suprotstavi i saživi sa koronom kako bi se sprovodile transplantacije, kao što se svuda u okolini sprovode, gde korona isto tako postoji. To je glavni razlog zašto sam odlučio još 2021. godine da poziv ne čekam, već da se raspitujem za transplantaciju u inostranstvu. Odlučio sam se za Tursku, Ačibadem kliniku – pojasnio je Velibor razlog zbog koga je prelomio da spas potraži u Turskoj.

Kako pomoći?

Prikupljanje sredstava za Veliborovu transplantaciju bubrega, započela je njegova drugarica Katarina, 31. januara 2022. godine, preko gofundme platforme: https://gofund.me/34526a92

Donaciju za Veliborovu transplantaciju bubrega, takođe, možete vršiti na sledeće račune:

Dinarski račun: 205900101506866282

Devizni račun: IBAN:RS3520590310207764187

Komercijalna banka, AD Beograd

Velibor Slavić, Milunke Savić 7/6, Mataruška banja

Za više informacija, možete kontaktirati Velibora lično putem telefona na broj: +381 64 270 44 44.