EPA/Clemens Bilan
Severni tok 2

Mesec dana nakon spektakularne havarije na tri od četiri cevovoda ruskog gasovoda “Severni tok 1” i “Severni tok 2” na Baltiku, od ove sedmice najmanje četiri odvojene istrage sprovode se na mestu incidenta, južno i severno od ostrva Bornholm, u ekskluzivnim pomorskim zonama Švedske i Danske.

Optužbe o ruskoj sabotaži su “lude”, ocenio je šef Kremlja Vladimir Putin u četvrtak, istog dana kad je brod “Nefrit” pod ruskom zastavom (vlasništvo pomorske firme iz Sankt Peterburga) sa znanjem Stokholma stigao na lokaciju gde su se dogodila i dalje misteriozna oštećenja “Severnog toka 1”, nadomak ostrva Bornholm.

Šta je prevagnulo da Švedska ipak omogući ruskim stručnjacima da priđu mestu havarije, neizvesno je. Naime, švedska premijerka Magdalena Anderson, pozivajući se na “poverljivost istrage”, sredinom oktobra odlučno je odbila da uvaži zahtev zvanične Moskve za učešće u razotkrivanju pozadine incidenta.

U međuvremenu, na Zapadu, jednako kao i u Rusiji, teška oštećenja dva gasovoda glasno označavaju kao najverovatniju “sabotažu”, delo još neimenovanih vinovnika. Nakon zastrašujuće nezgode Baltiku krajem septembra, Švedska i Danska, a za njima i Nemačka, otvorile su svaka svoju istragu o tome. Nastojanje Brisela da tri države objedine postupak utvrđivanja šta se desilo i da razmenjuju sve podatke do kojih su došle, “minirala” je odluka Stokholma da svoje nalaze zadrži za sebe.

– Švedska se neće priključiti Zajedničkom istraživačkom timu Jurodžasta. Nalazi su u ovom slučaju direktno povezani s našom nacionalnom bezbednošću – naveo je tih dana Mats Jungkvist, državni tužilac Švedske.

Da Švedska teži specifičnoj, širokoj istrazi, svedoče i dva poteza nadležnih te skandinavske zemlje. Naime, švedska vojska je u sredu otvorila svoju, izdvojenu istragu eksplozija na “Severnom toku 1” i “Severnom toku 2”, mimo one koju sprovode federalne civilne vlasti. Gotovo istovremeno, Stokholm je prvi put dozvolio ulazak ruskog snabdevačkog broda “Nefrit”, s još nepoznatim brojem članova posade i njenim sastavom, na mesto oštećenja dva gasovoda. Švedski državni tužilac otvorio je juče “dodatnu istragu” povodom slučaja “dva gasovoda”.

Brod pod ruskom zastavom, koji je iznajmila švajcarska firma “Nord strim AG”, operater gasovoda “Severni tok 1”, prvi put sprovodi istragu u oblasti Baltičkog mora u kojoj je došlo do oštećenja tog cevovoda, saopštila je švedska mornarica.

– Trenutno delimo prostor i komuniciramo jedni s drugima. Taj konzorcijum je pre izvesnog vremena naveo da želi da izvrši uviđaj na mestu eksplozije – rekao je portparol švedske mornarice za Rojters, dodajući da je “Severnom toku” odgovoreno da im za sprovođenje podvodnog snimanja nije potrebna nikakva dozvola.

Predstavnici švajcarske firme (većinski vlasnik je ruski “Gasprom”) istakli su u saopštenju da će nakon “kalibracionih radova” angažovani specijalisti biti za 24 sata spremni da izvrše pregled oštećenja na cevovodima, za šta bi im, prema sadašnjim procenama, bilo neophodno tri do pet dana.

Kakav bi mogao da bude nalaz ruskih specijalista na terenu severno od ostrva Bornholm i kome bi sve njihova analiza bila potom dostupna, ostaje da se vidi.

U međuvremenu, da je ispod površine Baltika i dalje trusno, svedoči saopštenje zvaničnog Helsinkija da su finske seizmološke službe 20. i 21. oktobra registrovale “retki fenomen” podvodne eksplozije, magnitude između 1,4 i dva stepena, u teritorijalnim vodama Rusije, nedaleko od grada Primorska.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here