pixabay.com
Foto: Ilustracija

Misterija je reč zahvaljujući kojoj mnogi hrle na neku destinaciju. Neke od prirodnih pojava nikada do kraja nisu objašnjene, što je išlo u korist turističkih organizacija da privuku brojne goste, a često i nekim sasvim običnim pojavama dodaje pridev misteriozno kako bi im se “podigla cena”.

Srednjovekovni grad Žrnov jedna je od višegodišnjih zagonetki koje intrigiraju javnost. Na vrhu Avale, gde se sada nalazi Spomenik neznanom junaku, ranije se nalazilo utvrđenje i drevni grad Žrnov. Prema legendi, u gradu je stolovao Porča od Avale. Tamo su pronađeni ostaci keltske kulture i njihovog naselja.

Rimljani su na istom mestu imali utvrđenje odakle su kontrolisali prilaz Singidunumu i štitili svoje rudnike na obroncima Avale. Naši preci su na tom mestu, u srednjem veku, podigli tvrđavu. Kasnije (1442) su je osvojili Turci, a onda i dodatno proširili pošto se nalazila na mestu važnom za odbranu, ali je s padom Beograda 1521. Žrnov izgubio svoj strateški značaj.

Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević je 1934. odlučio da dinamitom poruši ovo utvrđenje i na njegovom mestu podigne Spomenik neznanom junaku, autora Ivana Meštrovića. Razlozi za rušenje nisu u potpunosti razjašnjeni, pa je do dana današnjeg ostalo nepoznato zašto je Žrnov sravnjen sa zemljom i kakve su se sve tajne krile ispod zidina ovog grada. Tvrdnje o prokletstvu Žrnova potkrepila je činjenica da je nekoliko meseci nakon toga kralj Aleksandar ubijen u Marselju. Ovoj enigmi svoj doprinos su dali i lovci na leteće tanjire, koji se uvereni da je vrh Avale omiljeno mesto vanzemaljaca.

U magijske moći Drveta ljubavi na Divčibarama u Srbiji veruju i mladi i stari, a mnogo se legendi isplelo oko ovog bora čudno isprepletanih grana. Od davnina su ljudi dolazili do ovog drveta verujući da je sveto. Njegov čudan oblik, koji podseća na dva zagrljena stabla, kao da potvrđuje da je ljubav najveća sila na svetu.

Po nekim legendama, ima onih koji su se izlečili samim tim što su dotakli koru ovog drveta, a neki pojedinci se zaklinju da je upravo na tom mestu progledala devojčica, koja je rođena potpuno slepa. Naravno, najviše je onih koji su poželeli da nađu idealnog životnog saputnika, odnosno saputnicu ispod Drveta ljubavi i, navodno, ubrzo su se njihovi snovi obistinili i izgovorili su sudbinsko “da”.

Mojsinjska planina se nalazi u uzanom prostoru južno od Stalaća, gde se Južna i Zapadna Morava spajaju i teku dalje kao Velika Morava. Svetost Mojsinjskoj gori daju mnogobrojni izvori za koje meštani tvrde da su lekoviti. Samo u okolini crkve Svetog Jovana se nalazi devet lekovitih izvora.

Posebno je zanimljiva vrsta divlje ciklame, koja raste pored hrama, od koje se prave lekoviti čajevi za koje se veruje da leče neplodnost kao i da mogu da pomognu kod pojedinih vrsta karcinoma. Meštani kažu da je ovako veliki broj blagotvornih vrela posledica natprirodnih sila.

Rtanj i Đavolja varoš poznati su širom planete, ali u Srbiji ima još mističnih pojava koje nemaju naučnog objašnjenja i baš zbog toga raspiruju maštu slučajnih i namernih gostiju.

Ukleta crkva

Vražja stena je prirodni fenomen koji je nastao erozijom stena. Reka Pčinja je nekada davno prosekla stenu i izvajala niz velikih kamenih stubova, od kojih se izdvajaju tri visine, između 50 i 60 metara. Mesto se zato nekada zvalo Prosečnik. Na jednoj od impozantnih piramida nalazi se bogomolja posvećena Presvetoj Bogorodici. U ovom kraju se priča da se u crkvi podignutoj na steni poodavno niko ne venčava, niti se deca krste zbog verovanja da je ukleta.

Uzbrdo-nizbrdo

Kako priroda može da zbuni i iznenadi ljude pokazuje primer iz sela Ivanje, na Radan planini. U ovom selu na deonici puta od oko stotinu metara meštani tvrde da su otkrili postojanje gravitacione anomalije, pa tako kada ugasimo automobil i otkočimo ga, on se, umesto nizbrdo, kreće uzbrdo.

Naime, primer “gravitacione anomalije” u blizini Kuršumlije nije usamljen. Slični fenomeni postoje širom sveta i poznati su kao “magnetska brda” ili “gravitacijska brda”. Ali ni magnetno polje, ni gravitacija nisu razlog zbog koga otkočeni automobili naizgled idu uzbrdo. Kako objašnjavaju naučnici, reč se zapravo o optičkoj iluziji gde okolina stvara utisak da je blaga nizbrdica zapravo uzbrdica.

Sutra – Misterije Srbije (2): Čarobnjak sa Rtnja