Ivan Strahinić
Čudesno mesto: Rtanj i vrh Šiljak ni danas nisu dovoljno istraženi

U Srbiji, a i mnogo dalje, ne postoji intrigantnije mesto od Rtnja. Za ovu planinu na istoku Srbije vezuju se najneverovatnije priče, a samo jedno je sigurno – nije dovoljno istražena!

Postoji verovanje da je Rtanj zapravo piramida koju je sagradila drevna civilizacija pre 500.000 godina. Od tada su se legende samo ređale, od one o ugašenom vulkanu i vatrenim loptama, preko magnetnog polja toliko jakog da pomera satelite za nekoliko stepeni, do priče o vanzemaljcima, odnosno da se unutar Rtnja nalazi vanzemaljska baza.

Po predanju, u utrobi Rtnja su vanzemaljci napravili podzemni helidrom čija se tajna vrata otvaraju samo u kišnim danima kada je najviši vrh Šiljak u oblacima, a iznad njega vibriraju svetleće narandžasto-crvene kugle koje kvare televizore i od kojih crkavaju kokoške.

Drugi teoretičari, pak, tvrde da Rtanj nije drevna piramida, već planina u koju je udario meteorit s Meseca te stvorio čudno magično polje. Posledice su: nevidljivost aviona na radaru kad lete iznad Rtnja, tri podzemne reke i jezero, kao i rupa na vrh Šiljka koja je zapravo izlaz iz podzemlja planine u kojoj se krije splet misterioznih tunela i pećina.

Ovo je samo deo čudesnih priča koje prave veo misterije oko planine na kojoj ćete sigurno osetiti čist vazduh i videti predivnu prirodu. Pričama dodajte strme vrhove i endemske biljke i eto razloga zašto Rtanj privlači planinare, zaljubljenike u prirodu i naučnike. Na mističnoj planini poseban izazov predstavlja uspon na već pomenuti vrh Šiljak visok 1.560 metara sa koga seže pogled čak do ušća Save u Dunav.

Raj za alpiniste

U podnožju planine nalazi se zanimljivo selo Vrmdža, izgrađeno na temeljima naselja koje se pominje u dokumentima iz 3. veka. U središtu sela dominira rimsko utvrđenje Latin grad iz 6. veka, a treba videti i: Crkvu Svete Trojice i Božji hram iz 19. veka, etno-muzej s narodnim nošnjama, grnčarijom, tkaninama i alatom, kao i obližnje jezero. I obavezno pitajte meštane za put do restorana s najboljom pastrmkom.

Stene u selu Vrmdža

– Mislim da ne postoji planina u Srbiji sa više mističnih priča od Rtnja. Bez obzira na činjenicu da nije previše visok i zahtevan za planinarenje, svojim izgledom zaista ostavlja mogućnost da se “uživite” u neku priču o njemu. Vrh Šiljak zaista nudi pogled za pamćenje. Ono što je na mene ostavilo utisak je Vrmdža. Stene koje se uzdižu na obroncima sela pružaju utisak da se nalazite na srpskim Meteorima. Poseban je doživljaj videti alpiniste, sportske penjače u akciji – podelio je fotograf Ivan Strahinić svoje viđenje Rtnja, koji je zbog svih svojih vrednosti 2019. stavljen pod zaštitu države kao specijalni rezervat prirode.

Vrmdžansko jezero

Stanište boga Ra

Na Rtnju ima puno zmija, a evo i zašto. Neki meštani vole da kažu da je Rtanj centar sveta jer je u njemu živeo bog Ra koji se zaljubio u Ilirku i pomagao joj da osvoji svet. S vojskom su stigli do Etiopije, ali se tu Ilirka zaljubila i udala za faraona. Bog Ra se raprsnuo od besa, ona se vratila na Rtanj, a za njom je dojurio i faraon s vojskom i silnim zmijama. Jedna od njih je ujela nevernicu i Ilirka umre. Svi su sahranjeni u piramidi, a na Rtnju je ostalo 13 vrsta zmija.

Niski preleti zabranjeni

Planinu često pohode i ufolozi, pseudonaučnici koji se bave proučavanjem fenomena NLO, pokušavajući da na Rtnju nađu vanzemaljce ili bar dokaz da oni tu ponekad svrate. Još nije zabeležen nijedan susret bliske vrste, ali zato postoje teorije o jakim gravitacionim poljima oko planine zbog kojih je, navodno, avionima zabranjeno da je nadleću, dok su niski preleti najstrože zabranjeni.

Obilje lekovitih biljaka

Floru Rtnja čine šume planinske bukve, hrasta, smrče i velike količine trava od kojih se pravi čuveni rtanjski čaj koji se koristi u medicinske svrhe. Na udaljenosti od 18 kilometara nalazi se Sokobanja za čiji vazduh je naučno dokazano da je blagotvoran za obolele od plućnih bolesti zbog idealne nadmorske visine (400 m) i okolnih planina Rtanj i Ozren.