Mitovi i istina o hrani

0

Neka ubeđenja o hrani su toliko ustaljena da teško možemo da poverujemo da su zapravo pogrešna
 

1. Obrada hrane u mirkotalasnoj rerni umanjuje hranljive vrednosti namirnica. Zapravo, obrada u mikrotalasnoj rerni je jedan od najboljih načina da sačuvate hranljive vrednosti namirnica. U stvari, kuvanjem se mogu uništiti mnogi vitamini i minerali.

 

2. Što više žitarice, to bolje. Žitarice zaista sadrže dosta vlakana i vitamina B, ali budite oprezni. Samo zato što određeno pecivo sadrži više različitih semenki, ne znači da njegovi sastojci tokom obrade nisu lišeni dragocenih materija. Zato uvek proveriti deklaraciju proizvoda, odnosno da li je pecivo napravljeno od brašna od celog zrna.

 

3. Preliv za salatu sa niskim procentom masnoće je zdraviji. Voće i povrće sadrži brojne hranljive sastojke koje vaše telo ne može da apsorbuje bez masnoća. Ukoliko se odlučite za preliv bez masnoće, odreći ćete se nekih lekovitih uticaja namirnica. Dodajte salati maslinovo ulje, avokado ili orašaste plodove koji sadrže "dobre" masnoće.

 

4. Izbegavajte belo povrće. Nutricionisti preporučuju unos namirnica što različitijih boja. Međutim, to ne znači da se treba odreći povrća ili voća kojima priroda nije podarila jarke boje. U stvari, karfiol, beli luk, crni luk, pečurke i krompir su veoma bogati vlaknima, antioksidantima i kalijumom.

 

5. Sokovi pomažu izbacivanju toksina. Ljudi imaju poseban organ koji odlično radi proces izbacivanja toksina – jetru. Zato nije preporučljivo preterivati u konzumiranju sokova i drugih napitaka za eliminaciju toksina.

 

6. Od kofeina se ožedni. Kofein u kafi je diuretik, što znači da uzima vodu iz tela, ali količina vode u šoljici kafe zapravo znači da ćete više tečnosti dobiti nego izgubiti. Ipak, obična voda je najbolji način hidratacije organizma, ali nemojte izbegavati kafu misleći da će vas lišiti tečnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here