EPA-EFE/Boris Pejović
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Mitropolit Amfilohije pozvao je poslanike Skupštine Crne Gore, koji danas razmatraju Predlog Zakona o slobodi veroispovijesti, da ne donesu takav zakon, a mitropolit se posebno obratio poslanicima islamske veroispovesti, da budu uz pravoslavnu braću.

Mitropolit je zajedno sa vladikama Joanikijem i Metodijem na današnjem protestu ispred zgrade Skupštine Crne Gore pozvao i opozicione i poslanike rimokatoličke i islamske veroispovesti da ne učestvuju u raspravi o Predlogu zakona o veroispovisti.

– Za krst časni i slobodu časnu, na tome je utemeljeno zakonodavstvo do naših vremena. Na ovo podsećamo parlament: njihova je odgovornost veća ako zakone temelje na ovoj istini. Nijesmo ovdje ni protiv koga, nego da izrazimo poštovanje ovom domu – rekao je mitropolit.

– U imenu Božjem je sud i pravda, a to piše i na transparentu koji nose monahinje. Naše sestre nose ovu poruku. One ugrađuju svoju mladost u obnovu svetinja i duša. Ova istina velika svedoči i nama i ovom parlamentu da su zakoni samo oni koji se temelje na ovoj velikoj istini. Na ovoj istini je utemeljeno i zakonodavstvo Crne Gore – poručio je Amfilohije.

– Želimo da podsetimo ovaj parlament da je njihova odgovornost veća ako se njihove odluke ne temelje na ovoj istini – dodao je on i “da svojim prisustvom podsetimo da zakoni koji ako nisu saglasni sa zakonima Svetog Petra Cetinskog, Svetog Vasilija Ostroškog i kralja Nikole Petrovića, ako nisu u saglasnosti sa zakonima savremenog sveta i Evrope, onda nisu zakoni istinske Crne Gore, nego se mogu pretvoriti u bezakonje”.

– Pozivamo naše poslanike da ne dozvole sebi da neko manipuliše njihovim odlukama. I da ne dozvole taj stid i taj sram“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here