youtube/printscreen
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije izjavio je da je virus korona osveta prirode zbog nasilja nad njom, i da nam se sve ovo događa zato što čovek svoju ljudsku prirodu ne upotrebljava na način kako je to Bog blagoslovio.

Mitropolit je o korona virusu kao osveti prirode govorio u liturgijskoj besedi koju je danas na Tominu nedelju služio na temeljima ranohrišćanskog hrama na drevnoj Duklji kod Podgorice, objavljeno je na sajtu mitropolije.

– To se događa zbog toga što čovek svoju ljudsku prirodu ne upotrebljava na način kako je to Bog blagoslovio. A Bog je blagoslovio prvoga čoveka i prvu ženu rečima: Rađajte se i množite se i napunite zemlju. To je blagoslov da se napuni zemlja novim pokoljenjima. A oni koji su skrenuli sa toga Božjega puta, oni danas, umesto da rađaju, stvaraju brakove koji su lažni brakovi, koji su poklonjenje ljudskim strastima i ljudskim nemoćima koje izrabljuju i uništavaju ljudsku prirodu – rekao je vladika Amfilohije.

Kazao je da se u isto vreme ozakonjuje i ubijanje dece u materinskim utrobama.

– I to postaju zakoni te moderne Evrope koja time postaje nova Sodoma i Gomora. A od Sodome i Gomore na kraju je ostalo Mrtvo more, u kome od tada do danas nema nikakvog života. To je, dakle, put Sodome i Gomore, put smrti, put ništavila, obogotvorenja smrti i onoga što je prolazno, poklonjenja demonskim silama i odricanja od Božjega puta, odricanja od istinske upotrebe tvorevine koju nam je Bog dao i od istinske upotrebe ljudske prirode na način kako je to Bog blagoslovio – poručio je mitropolit.

U liturgijskoj besedi nakon čitanja Jevanđelja rekao je da su u apostolsko doba stradali hrišćani i da su bile zatvorene dveri kada su se bili sabrali učenici Hristovi od straha Judejaca.

– I evo, te zatvorene dveri i danas se događaju, i u naše vreme posle toliko vekova, od straha modernih Judejaca. Međutim, Gospod se i tada pojavio, i danas se javlja Gospod. Prisutan je ovde sa nama i među nama. Gospod se pojavio kroz zatvorena vrata i pozdravio učenike svoje pozdravom kojim se i mi pozdravljamo na ovoj svetoj službi: Mir vam – rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da taj mir svedoči crkva Božja kroz vekove, prizivajući sve ljude i sve zemaljske narode na mir u Hristu Bogu.

– I na pomirenje, na uzajamnu zajednicu, na ljubav prema živome Bogu i na ljubav jednih prema drugima – naglasio je on.

Kazao je da je nakon što je Gospod pozdravio tim pozdravom svoje učenike, apostol Toma proverio rane Hristove.

– I onda je zavapio: Gospod moj i Bog moj! Priznao ga je kao Boga i spasitelja, kao Sina Božijega. A gospod mu je rekao: Poverovao si zato što si video i opipao. Blaženi su oni koji ne videše, a poverovaše. I takvi su hrišćani dve hiljade godina blaženi – koji vjeruju u živoga Gospoda, iako nemaju prilike, pošto se Gospod vazneo na nebesa, da opipaju rane Njegove – rekao je on.

Mitropolit Amfilohije osvrnuo se na kraju na činjenicu da je iz poznatih razloga danas mali broj sabranih na tom svetom mestu.

– I pored toga, ovde je danas veliki sabor, jer su sabrani vladari koji su ovde vladali, na čelu sa Svetim Jovanom Vladimirom, i svi oni koji su gradili ovu svetinju, obnavljali je, u njoj se krštavali. Prisutni su, jer je prisutan sam Gospod Bog naš koji i sve njih čini prisutnim. Svi oni se raduju što i mi nastavljamo ovo sveto delo – zaključio je mitropolit Amfilohije

2 COMMENTS

  1. I onda je zavapio: Gospod moj i Bog moj! Priznao ga je kao Boga i spasitelja, kao Sina Božijega. A gospod mu je rekao: Poverovao si zato što si video i opipao. Blaženi su oni koji ne videše, a poverovaše. I takvi su hrišćani dve hiljade godina blaženi – koji vjeruju u živoga Gospoda, iako nemaju prilike, pošto se Gospod vazneo na nebesa, da opipaju rane Njegove – rekao je on. Hahahahahahahaahahahahahaha……

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here