Eparhija budimljansko-nikšićka
Vladika Joanikije

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić pozvao je mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija da se uključi u rešavanje političke krize u Crnoj Gori, navodeći da se nova Vlada ponaša vrlo slično kao i ona koju je predvodio Milo Đukanović.

Dačić je rekao da je donošenje Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu, upereno direktno protiv Srbije i Republike Srpske i da je to urađeno zbog jakog pritiska iz inostranstva.

Dodao je da je ovo deo “dobro osmišljenog projekta koji treba što više da optereti Srbiju i srpski narod, da bi se dokazalo da je Republika Srpska nastala na genocidu”.

– Niko nije silom nametnuo Zdravka Krivokapić da bude premijer Crne Gore, i zato Srbija dosta oprezno govori o eventualnim potezima koji treba da uslede nakon donošenja Rezolucije u Srebrenici. To što se dogodilo u crnogorskoj Skupštini je jedno ogromno razočarenje, a Rezolucija je potpuno uperena protiv Srbije – rekao je Dačić.

Dodao je i da je proteklih godina stalno govorio o aktuelnom predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i njegovim potezima.

– Sada više nećemo govoriti o Milu Đukanoviću. Treba da govorimo o drugima koji nose odgovornost. Više ne govorimo o tome kakva je do sada bila politika Crne Gore, već kakva će biti ta politika u budućnosti. I ne očekujem da to bude politika u interesu Srbije, već u interesu građana Crne Gire, a siguran sam da nije bilo u narodnom interesu da se donese ovakva Rezolucija. Treba i mitropolit Joanikije da se oglasi i da se malo pozabavi potezima Zdravka Krivokapića. Postoji i tu odgovornost – rekao je Dačić.

Naveo je i da Krivokapić na čelo Vlade nije došao silom, već da je predložen za nosioca liste koja je pobedila na izborima.

– Treba i mitropolit Joanikije da kaže šta misli o ovome što se događa, jer Krivokapić je došao na čelo Vlade jer je pokojni mitropolit Amfilohije tražio da on bude nosilac liste. Mislim i da novi mitropolit treba da se pozabavi situacijom u Crnoj Gori i položajem Srba u Crnoj Gori.

Dačić je rekao da se nova Vlada i deo vladajuće koalicije ponašaju slično kao i vlast Mila Đukanovića.

– Sve što rade je toliko loše da će se steći utisak kod naroda da ni Milo Đukanović nije bio tako loš – rekao je Dačić.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here