Z. Mirković
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije

“Ako izgubimo Kosovo kao temelj našeg postojanja, nisam baš siguran da naš narod ima budućnost”, rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije ističući da je tako govorio i upokojeni patrijarh Irinej.

– Mi Srbi nemamo nacionalni narativ, ali imamo Kosovo. Kosovo je mnogo više od mita. Mit je stvar imaginacije, a Kosovo je za našeg patrijarha i našu Crkvu zavet, to je identitetska stvar. Kosovo je vertikala, nešto što osmišljava i prošlost i u isto vreme nešto bez čega nema budućnosti – rekao je mitropolit.

On je, komentarišući kritike na račun pokojnog patrijarha Irineja da “nije bio moderan” istakao da je “Crkva uvek moderna”, prenose Novosti.

– Naš patrijarh i Crkva su uvek savremeni, zato što ona svedoči Hrista, a on je uvek izvan vremena i prostora, uvek je svež – istakao je on.

Mitropolit se dotakao i identitetskih veza naše zemlje i Rusije i ruskog naroda.

– Za Rusiju nas vezuje identitetska stvar, a to je pitanje vere. Vezuje nas Crkva. Mi delimo iste vrednosti i iste poglede na svet, naša istorija isprepletana je sa ruskom – naveo je on.

Mitropolit Porfirije je naglasio da je Srpska pravoslavna crkva u prethodnom periodu doživela veliki udarac.

– Crkva je doživela veliki udarac zbog smrti mitropolita Amfilohija i patrijarha Irineja. Izgubili smo dva najsnažnija stuba. S druge strane, Crkva je uvek spremna za novu stranicu, za nastavak koji je zapravo kontinuitet. Nova je stranica, ali je ista knjiga. Patrijarh je imao veliko srce, nije vodio računa šta drugi govore o njemu i šta njemu čine, ali je vodio računa šta on govori i šta čini. Poštovao je svakog čoveka – rekao je mitropolit Porfirije.

1 KOMENTAR

  1. U pravu je kad kaže: … nisam baš siguran da naš narod ima budućnost”
    Budućnost nememo ni sa Kosovovm ako dozvolimo da se Šiptari i dalje šire prema Srbiji!
    Granicu postavit i ni metar dalje.
    Crkva savremena, svedoči Hrista? Mi verujemo u nešto a drugi stvaraju činjenice!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime