J. Gajeskov
Starešina hrama: Protojerej Saša Čolić

U petak 8. novembra, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici širom Australije svečano su proslavili veliki hrišćanski praznik Mitrovdan, posvećen komandantu Soluna iz 3. veka koji je stradao štiteći hrišćane.

Svečano je bilo i u hramu Svetog Save u sidnejskom kvartu Flemington, prvoj srpskoj svetinji izgrađenoj na tlu Australije, gde je liturgiju svetog Jovana Zlatoustog služio i vernike pričestio starešina hrama otac Saša Čolić, a odgovarale prisutne članice ovdašnjeg crkvenog hora.

Kao što je opšte poznato, Svetog Dimitrija pored Srba posebno slave Grci i Rusi. U Srpskoj crkvi njemu je posvećeno više od 120 hramova, uključujući crkvu u Pećkoj patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani. Gradovi Kosovska i Sremska Mitrovica dobili su ime po ovom svetitelju. Mitrovdan je, takođe, jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima, a po broju svečara je šesta slava u Srbiji.

Na kraju prazničnog bogosluženja u Flemingtonu, otac Saša je prisutnim vernicima čestitao praznik, uz želju da ih sveti Dimitrije okrepi u veri, podari slogu i ljubav da zajednički sačuvamo veru pravoslavnu, svetosavlje, jezik, kulturu i običaje na ovim dalekim prostorima od otadžbine.

Iako je petak bio radni dan, za pohvalu je prisustvo lepog broj vernika, uglavnom starijih osoba, jer su mlađi bili na radnim mestima, a najmlađi u školama ili obdaništima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here