J. Gajeskov
Prota Đuro Đurđević u hramu Svetog velikomučenika Georgija

Srpska pravoslavna crkva i vernici širom Australije proslavili su u nedelju dan Svetog velikomučenika Dimitrija, poznatiji kao Mitrovdan, jednu od najvećih slava kod Srba.

Svečano je bilo u svim svetinjama na Petom kontinentu.

U Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u sidnejskom kvartu Kabramata, svetu liturgiju je služio, vernike pričestio i dvadesetak slavskih kolača presekao starešina hrama prota Đuro Đurđevića, a sasluživao protođakon Petar Mrakić, kojima se kasnije pridružio i prota Rade Radan.

Oni su budućnost kabramatske crkvene opštine

Jevanđelje je čitao protođakon Petar, a odgovarao crkveni hor.

U svojoj pastirskoj besedi prota Đuro je vernicima čestitao praznik i slavu, uz opširan prikaz ovozemaljskog životnog puta Svetog Dimitrija, antičkog komandanta Soluna iz 3. veka, koji je pogubljen zbog širenja hrišćanstva.

Jevađelje je čitao protođakon Petar

On je u u svojoj besedi podsetio da su u Srbiji svetom Dimitriju posvećeni mnogobrojni hramovi, više od 120, i da je to krsna je slava brojnih porodica i ime nekih esnafa.

Obeležavanju praznika Mitrovdana u kabramatskom hramu prisustvovao je puno vernika, među kojima dosta mladih, koji su se pričestili.

Posle verskog dela, većina prisutnih prisustvovala je posluženju u parohijskom domu, koje su pripremile ovdašnje članice Kola srpskih sestara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here