Mlada pijanstkinja iz Rume odsvirala svoj san

0

Još kao mala sanjala da svira Šopena: Aleksandra Timarov
 

Naime, mlada Rumljanka je kao najbolji student švajcarske Akademije muzike u Ženevi izabrana da nastupi kao solista na dva koncerta u ovom švajcarskom gradu, uoči uskršnjih praznika, koja su organizovana povodom svečane proslave 200 godina od rođenja čuvenog kompozitora Frederika Šopena.

 

Predavanja na "jugoslovenskom"

Arbo Valdma, čuveni estonski pijanista i profesor iz Kelna, pod čijim imenom se održava internacionalna akademija u Ženevi, svetski je poznato ime.

 

On je predavač i u Tradicionalnoj ruskoj školi pijanizma Đorđa Milojkovića u Ženevi. Profesor Valdma predavanja drži ne samo na nemačkom i engleskom već i na "jugoslovenskom", kako on to voli da kaže.

 

Sa prostora bivše SFRJ mnogo je kandidata koji žele da pohađaju njegove kurseve i slušaju njegova predavanja, ali je veoma mali broj onih koji imaju tu privilegiju.

"Studije u Ženevi započela sam pre dve godine. Trenutno sam na postmaster studijama, namenjenih malom broju studenata koji po oceni stručnjaka iz cele Švajcarske imaju potencijal za pijanističku karijeru," kaže Aleksandra.

 

"Kao najbolji student švajcarske akademije muzike izabrana sam da nastupim kao solista na dva koncerta koja su organizovana povodom svečane proslave 200-godišnjice od rođenja čuvenog kompozitora Frederika Šopena. Slične proslave ove godine održavaju se širom sveta u čast jednog od najznačajnijih kompozitora i miljenika publike."

 

"Prvi koncert održan je u crkvi na samoj obali Ženevskog jezera i jedna je od čuvenijih koncertnih prostora upravo zbog e nesvakidašnje akustike. Za tu priliku imala sam čast da sviram na klaviru marke "bozendorfer", koji je iznajmljen specijalno za ovu priliku. Drugi nastup bio je u sali koledža "Sosir" u Ženevi, koja je bila dupke puna", priča Aleksandra.

Mladoj pijanistikinji nije samo ukazana velika čast, nego je za tu priliku mogla da svira u omiljenu muziku.

"Šopenov koncert sa kojim sam nastupala oduvek je moj omiljeni koncert za klavir i orkestar. Odmalena sam maštala da upravo to sviram na javnom nastupu. Kad sam izlazila na scenu pomislila sam da napokon živim ! Kada javno nastupate stepen samokritičnosti je veliki, ali osećaj zadovoljstva je još veći", otkriva Alekdra Timarov, mlada Rumljanka, kojom već sada grad u središtu Srema sa punim pravom može da se ponosi.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here