Tanjug
Mladen Šarčević

Kako se približio 1. septembar i početak školske godine, mnogi roditelji su zabrinuti kako će izgledati nastava za đake zbog situacije sa korona virusom. U centru pažnje zbog toga našao se ministar prosvete Mladen Šarčević čija uputstva o početku godine strpljivo čekaju svi. Za razliku od Crne Gore, koja je pomerila početak školske godine za oktobar, Srbija o tome, prema Šarčevićevim rečima, ne razmišlja:

– Imamo šest platformi, imamo snimljene materijale za ceo mesec i to se sukcesivno radi. Za ne daj bože, u slučaju širenja zaraze mi možemo parcijalno da isključimo regiju po regiju, i tu opciju imamo.

Mladen Šarčević rođen je 1957. godine u Zemunu. U Beogradu je završio osnovnu školu, Dvanaestu beogradsku gimnaziju i Prirodno-matematički fakultet – odsek geografija. Kako stoji u zvaničnoj biografiji, studije završava za tri godine, što mu je, zbog visokog proseka, odobrilo Naučno-nastavno veće. Postdiplomske studije završava u Centru za multidisciplinarne studije Univerziteta u Beogradu – smer zaštita životne sredine.

Od 1979. godine radi kao profesor geografije u više osnovnih i srednjih škola u Beogradu. Na početku karijere, sa 33 godine postaje direktor OŠ “Nikola Tesla” u Rakovici i rukovodi stručnim aktivima direktora škola u Beogradu.

Bio je član matičnih komisija za osnivanje OŠ “Branko Ćopić” i Petnaeste beogradske gimnazije. Osnovao je i prvu privatnu gimnaziju “Milutin Milanković”, a zatim i prvu privatnu ekonomsku školu “Dr Kosta Cukić”. Osnivač je i prve privatne gimnazije “Luča” u Podgorici. Osnovao je i privatni obrazovni sistem “Ruđer Bošković”. Bio je i u timu koji je pre 15 godina osnovao Centar za talente.

Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić predložio ga je za ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 2016, ali je na istoj funkciji ostao i nakon rekonstrukcije vlade 2017. godine, kada je dotadašnji premijer Aleksandar Vučić preuzeo funkciju predsednika države.

Oženjen je i ima dvoje dece, kćer Stanislavu i sina Marka, kao i unuka Konstantina.

Pre dve godine, posle 40 godina braka, venčao sa suprugom Ljiljanom i u crkvi. U šali kaže da su ispravili propust iz mladosti.

– Izabrali smo baš dan kad smo se upoznali, pre 40 godina, u Studentskom odmaralištu na Zlatiboru. Pošto smo bili deca koja su odrasla u komunizmu, tada je venčanje bilo isključivo u opštini. Tako smo sada rešili da se zavetujemo i u crkvi – rekao je tada ministar za medije.

Pre 40 godina on je napravio prvi potez, ovaj put to je učinila supruga.

– Priznajem, Ljiljana se setila toga. Okupili smo tridesetak prijatelja, bila su i naša deca, ćerka Stanislava od 37 i sin Marko od 33 godine i najdraži gost, unuk Konstantin. Deca su s oduševljenjem reagovala, ćerka je udata, sin nije oženjen, ali ima devojku, i dali smo mu primer. Inače, imamo dosta u familiji neudatih i neoženjenih, a ja ih nagovaram da požure. Ovo kad čuje ministarka Slavica Đukić Dejanović, obradovaće se – priča Šarčević kroz smeh.

Kaže da se i njemu i porodici život istumbao naglavačke otkad je ušao u Nemanjinu 11. Na pitanje kako supruga prihvata to što u kući ima ministra, kaže:

– Ljuti se, a kad mi je stigla ponuda, pitao sam je da li da prihvatim, rekla je: “Prihvati.” Sad se nervira što sam često odsutan, za nekoliko meseci sam celu planetu obišao. Posao je takav, ceo dan vitlate okolo, i ujutru i uveče…