Mladenci u osmoj deceniji

Vestionline
0
Printscreen

U potrazi za boljim životom mnogi su napustili Srbiju, a tempo života i borba za zaradom uticali su da prolete i decenije do povratka u zavičaj.

Ali kad se vrate, iznenade se lepotom i prednostima zemlje iz koje su otišli, posebno kada se time oduševe i prijatelji iz inostranstva.

Trubači su u jutarnjim satima napravili muzički uvod za neuobičajeno veselje u domu Đurovića. Mladenci su u osmoj deceniji, a mladoženja se posle pola veka iz Australije vratio u požeški zavičaj na crkveno venčanje. Mlađi brat, sestre i sestrići odlučili su da taj čin ne prođe bez tradicionalne svadbe.

– Oni su se zakonski venčali u Australiji, a gospođa snajka je želela da se sa njim venča u našoj pravoslavnoj crkvi – rekao je mlađi brat mladoženje Vladan Đurović za RTS.

U požeški kraj na svadbeno veselje doputovali su i gosti iz Australije, Engleske, Francuske.

– Vredelo je doputovati. To je oko 30 sati u avionu, nikakav napor – rekao je Piter Vigli iz Australije.

– Mogao bih ovde da živim. Osećam se kao da sam došao kući. To je ludo – istakao je Voren Berns iz Australije.

– Moji roditelji su iz Portugala, sestra živi u Francuskoj, a ovo me podseća na zemlju mojih roditelja i zaista je lepo – rekao je Denijel Polaris iz Australije.

Mladoženja ne krije zadovoljstvo razvojem kraja iz koga je otišao pre pola veka.

Australijska snaja Def dobila je kršteno ime Teodora. Prihvatila je veru supruga. Njen otac, koji je bio sveštenik, već pre njenog braka uspostavio je duhovnu vezu dva naroda.

– Srbi koji su došli u Australiju imali su službu u našoj crkvi jer nisu imali svoj hram – istakla je mlada Teodora Đurović.

– Zadovoljan sam kvalitetom puteva. Onda sve te lepe kuće što su napravljene i ostali objekti i opštine. Oduševili su me kvalitet i sve kako su uradili – rekao je u reportaži RTS-a mladoženja Milan Đurović.

Češće će dolaziti

Mladenci i njihovi prijatelji odlučili su da u Srbiju dolaze češće. Zbog čari koje pruža nameravaju da dovedu prijatelje, neki su počeli da se raspituju za parče zemlje kako bi u Srbiji izgradili svoj novi raj.