R. RAJIĆ RISTIĆ
Jednoglasni: Članovi upravnog odbora Vidovdana

Krilatica “na mlađima svet ostaje” najbolje opisuje predlog reorganizacije Upravnog odbora udruženja Vidovdan iz Vićence. U Meledu, nadomak Vićence, sastao se Upravni odbor udruženja kako bi razmotrio predlog da se funkcije predaju mlađima, a da stariji članovi pomažu i podržavaju rad i zalaganje mlađih članova.

– Otkad je zavladala pandemija korona virusa, naše udruženje osim dve slave, 2020. i 2021. godine, nije uspelo da organizuje nikakvo dešavanje, ni priredbe koje smo ranijih godina pravili tri puta godišnje; niti smo išli u goste drugim udruženjima. Jednostavno bili smo pasivni, ne svojom voljom, već zbog dekreta koji su se smenjivali jedan za drugim. Mladi su se uželeli druženja i folklora, pa su jasno izrazili želju da se pokrene bilo šta. Mi smo tu da im pomognemo i želimo da im prepustimo aktivno bavljenje udruženjem – otkriva za “Vesti” Vladiša Buzejić, jedan od osnivača Vidovdana.

Svi članovi Upravnog odbora su jednoglasni po tom predlogu i sazvaće uskoro skupštinu na kojoj će se birati novo rukovodstvo udruženja.

– Mislim da smo mi dosta dali udruženju i sad je red došao na mlađe, da oni aktivno vode Vidovdan. Mi smo pet godina radili i koliko-toliko promovisali Italijanima naše udruženje i našu kulturu i tradiciju. Utabali smo put, sada će njima biti lakše – zadovoljno zaključuje Dejan Mitić, koji je predsednik Vidovdana od nastanka udruženja.

Potpredsednik Damir Ristić ističe da mlade moraju uključiti jer imaju više ideja, energije i mašte od starijih.

– Nama je najvažnije da se ne ugasi udruženje i da sav uloženi trud ne bude uzaludan – kaže Ristić.

Lidija Stefanović, sekretar Vidovdana smatra da će se, ako udruženje ne bude aktivno, ljudi jednostavno udaljiti, odvići da dolaze na sastanke i priredbe.

– To bi bio kraj jednog projekta koji treba da drži u zajednici nas narod u Vićenci i okolini. To je prvenstveni smisao zašto se osnivaju udruženja i klubovi naših sunarodnika. Treba ići napred, ostaviti mlađima ovo “naše čedo” koje nije više u pelenama, a mi smo uvek tu, da im se nađemo u svakoj prilici, kad god bude zatrebalo – ističe Lidija Stefanović.

Osveženje za opstanak

Blagajnica Maja Bogojević ističe da je zadovoljna predlogom da mladi kadar u rad udruženja.

– Sjajna je ideja da se “osveži” rukovodstvo udruženja i mladima pruži mogućnost da osiguraju opstanak udruženja. Mi ćemo uvek biti spremni da priskočimo kada njima zatreba savet, sugestija, predlog, rešenje.