Z. Vicelarević
RAZMENA INFORMACIJA: Sastanak u prostorijama Srpskog kulturnog centra

Prvi sastanak Saveza srpskih udruženja Nemačke (SSUN) posle proglašenja pandemije korona virusa održan je proteklog vikenda u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Ofenbahu. Okupljanje je više bilo informativnog karaktera, bez velikih odluka, a učestvovalo je 19 predstavnika klubova i udruženja iz cele Nemačke, ali su svi zadovoljni jer su ponovo mogli da se nađu na jednom mestu.

– Sastanak je bio dobar i kunstruktivan. Čuli smo pametne stvari. Dobro je što ima znatan broj mladih predstavnika klubova, napravili smo lep sastanak sa manje tenzija nego što je ponekad ranije bilo. Možda bi moglo da traje kraće, ali svaki sastanak nosi neku težinu i kada o svim tačkama ima više rasprave onda je to teško da se izvede – ocenjuje okupljanje Nebojša Marić, predsednik Srpskog kulturnog društva “Karađorđević” iz Rojtlingena.

Inače, sve je počelo pozdravnom rečju Saše Ivanovića, predsednika SSUN i dobrodošlicom koju je poželeo Robert Jovanovski, predsednik SKC. Potom je Predsedništvo informisalo članove o poreskom broju kod nadležnih organa, gde je rečeno da se trenutno radi na ispravljanju grešaka u radu Saveza, koje su nastale do 2018. godine. Opširan izveštaj podneli su Danilo Đokić i Tomislav Sofranić, predstavnici SSUN u Savetu evropske smotre folklora dijaspore i Srba u regionu. Odlučeno je da će u narednom mandatu u Savetu predstavnici biti Saša Ivanović i Danilo Đokić, sadašnji i bivši predsednik SSUN.

– Za sve ovo vreme pandemije mnogo je ljudi ostalo neiformisano, pa smo iskoristili priliku sa popuštanjem mera da sazovemo sastanak. Pričali smo o stanju Saveza, gde smo, šta još treba da učinimo, dobili smo povratnu informaciju od Saveta evropske smotre i danas saopštili ko će nas u narednom periodu predstavljati. Planiramo da se opet sastanemo u septembru ili oktobru kada će biti skupština, zavisno od toga kada se budu svi vratili sa odmora i naravno ako nam mere to dozvole – rekao je Saša Ivanović, predsednik SSUN.

Sastanku SSUN prvi put su učestvovali i Branislav Delač, predsednik i Stefan Jovanović, umetnički rukovodilac Srpsko- nemačke zajednice Mladost iz Berlina.

– Generalno nam je utisak pozitivno konstruktivan. Bilo je dosta dobrih ideja i pomaka u odnosu na to što sam ranije čuo o radu SSUN. Sviđa mi se energija predsednika, kompletne uprave i članova. Svi su otvoreni, iznose svoja mišljenja i raspravljaju o tim mišljenjima što smatram da je vrlo dobro. To je ono na čemu se zalažemo u našem društvu u Berlinu, a to je da su svi zalažemo za jednakost, da svi imaju pravo da kažu svoje mišljenje iako to ponekad može da dovede do nesuglasica, ali ideje su uvek dobrodošle i gledamo da idemo ka napred i da naše društvo napravimo što bolje i funkcionalnije – kaže nam Branislav Delač.

Na kraju je Saša Ivanović, predao zahvalnicu Robertu Jovanovskom, predsedniku SKC za dobru organizaciju sastanka.

Tomislav Sofranić i Danilo Đokić

Registracija u Beogradu

Danilo Đokić za “Vesti” podseća da je Savet evropske smotre osnovan 2009. godine u Brčkom, a zvanično registrovan 2017. u Portorožu.

– Danas smo izvestili o radu Saveta i ideji da se sve Evropske smotre folklora održavaju u Srbiji ili Republici Srpskoj. Tim povodom smo u Savetu odlučili da ga registrujemo u Beogradu, ali to nismo mogli da pod sadašnjim imenom. Dobili smo nekoliko predloga, a na sastanku u septembru ćemo najverovatnije odlučiti da ga registrujemo pod imenom Asocijacija srpskih saveza dijaspore i regiona. Nastojimo da dobijemo podršku naše baze da ne odustanemo od dva glasa koja sada SSUN ima u Savetu s obzirom na to da smo najbrojniji savez – objašnjava Đokić.

Nošnje treba da razmenjujemo

Saša Vićentijević je izvestio o sastanku umetničkih rukovodilaca koji je nedavno organizovan u Klubu Srbija u Noj Izenburgu. O tome su predstavnici klubova iznosili predloge i mišljenja, kao i o daljem radu Saveza i eventualnim tačkama za narednu skupštinu.

– Na tom sastanku u Noj Izenburgu bilo je reči o tome kako da se edukuju umetnički rukovodioci i kako umetnički rad naših folklornih ansambala da podignemo na veći nivo. Prvenstveno je bio cilj druženje i zbližavanje svih rukovodilaca koji bi to preneli na svoje ansamble kako bi druženje došlo do boljeg izražaja. Takođe je bilo razgovora i predloga da se međusobno pomognu oko narodnih nošnji. Svaka vrsta pomoći, pre svega oko skupih nošnji da klubovi ne bi trošili toliko novca, da se nađe mogućnost iznajmljivanja nošnji ili pomoći oko oblačenja i pratećih stvari koje bi eventualno umanjile troškove klubovima – kaže Vićentijević, koji je umetnički rukovodilac Srpskog centra Štutgart.