Mladi Srbi marširali za mir

0

Sećanje kroz umetnost: Performans mladih iz 69 zemalja
 

Tradicionalno, na Jelisejskim poljima održava se uvek spektakularni vojni defile, poslednjih godina uz obavezno učešće vojnih trupa zemalja članica Evropske unije. Ove godine, cela svečanost Dana Republike, dakle, i vojni defile, nose obeležja komemoracije povodom stogodišnjice Velikog rata (1914-1918).
 

Oland: Praznik slobode

– Dan Republike, 14. jul je nacionalni praznik, ali i praznik svih zemalja sa slobodarskim duhom, praznik prava čoveka, praznik emancipacije, praznik dostojanstva čoveka – rekao je predsednik Francuske Fransoa Oland, tokom posete vojnoj bazi gde se okupilo 250 mladih iz celog sveta.

Avenijom Šanzelize promarširalo je 4.000 vojnika koji su predstavili vojnu moć, a u defileu su svaku od pozvanih 80 zemalja, dakle, i Srbiju, predstavljala po tri vojnika, sa zastavom svoje zemlje.

U grupi od 250 mladih od 18 do 22 godine (od predviđenih 80 zemalja došlo ih je 69), Srbiju je, po izboru predsednika Saveza Srba Francuske Romea Miloševića, predstavljao kvartet mladih: Filip Janković (18, poreklom iz Kraljeva), Gabriela Stojanović (18, Smederevo), Marina Miličević (22, Mala Moštanica) i Sava Kostić (22, Obrenovac).

– Okupili smo se pre sedam dana u vojnoj bazi u Sirenu. Svakodnevno smo imali probe po šest-sedam sati, vežbali po koreografiji Žozea Montalva, a na muziku Mocartovog koncerta za klarinet – prijavljuju mladi predstavnici Srbije.
 

Predstavnici Srbije: Filip Janković, Gabriela Stojanović, Marina Miličević i Sava Kostić
 

Uz obavezne vežbe, na programu je bilo i zbližavanje među narodima.
– Sprijateljili smo se sa svima, ali smo se, ipak, najviše družili sa vršnjacima iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Kosova…, ipak, naši smo, ali i sa Rumunima, Špancima, Portugalcima… – nabrajaju mladi Srbi.

Objasnili su i svoju odeću:
– To smo dobili od njih, a obučeni smo u belo – što simbolizuje mir, u sivo – simbol pomirenja i crno – kao rat. Bez ikakvih pretenzija, već u okviru i za potrebe koreografije, oni su izabrali ko će nositi koju boju.

Neposredno pre starta defilea, uzbuđen i vidno srećan Filip, za "Vesti" je rekao:
– Čast mi je biti ovde i predstavljati Srbiju.
Gabriela nije krila uzbuđenje:
– Srećna sam što sam izabrana između toliko mladih ljudi, što imam priliku da budem učesnik defilea i to u delu programa koji simbolizuje celi svet i mir u svetu.
Marina kao da ne veruje gde se nalazi:

– Ponosna sam što mogu da predstavljam moju zemlju, moju Srbiju. Ovo je prilika da pokažemo svima da je bitan mir u svetu i da smo jači kad smo svi zajedno.
Sava zaključuje:

– Ovde je mnogo zemalja koje su nekad međusobno ratovale, a sada smo zajedno, složni i u miru. Zaista je veliko zadovoljstvo poslati poruke mira i podeliti ih sa ljudima celog sveta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here