EPA/Toussaint Kluiters
Ratko Mladić

Odbrana komandanta Glavnog štaba VRS generala Ratka Mladića zatražila je u hitnom podnesku Žalbenom veću zbog pogoršanog zdravstvenog stanja njegovu urgentnu hospitalizaciju, koja bi podrazumevala i operaciju tumora!

Od Žalbenog veća zbog toga se traži odlaganje iznošenja žalbi koje su zakazane za sredinu ovog meseca, ali i da se nakon hirurške intervencije odredi stručan medicinski tim, koji će utvrditi da li je general Mladić uopšte više sposoban za suđenje.

U podnesku, koji je dostupan na sajtu Međunarodnog mehanizma, naslednika Haškog tribunala, advokati Branko Lukić i Dejan Ivetić izvestili su petočlano Žalbeno veće da je na osnovu medicinskih izveštaja koje su dobili 5. i 20. februara ove godine potpuno jasno da je zdravstveno stanje generala Mladića takvo da zahteva 24-časovnu bolničku negu, a da su doktori lokalne bolnice, gde mu je rađena kolonoskopija, zaključili da je neophodna operacija i uklanjanje izrasline koja bi mogla da se razvije u tumor.

– Očekuje se da će operacija biti zakazana za otprilike četiri-šest nedelja uz adekvatne pripreme, uzimajući u obzir relativne slabosti podnosioca žalbe. Isti ovaj izveštaj potvrđuje anemično stanje s nedostatkom gvožđa, čija vrednost hemoglobina iznosi 6,2 , što je malo i ima posledice na njegovu fizičku i mentalnu kondiciju – stoji u hitnom dopisu Žalbenom veću u kome se traži da zbog toga i bude pomereno iznošenje žalbi zakazano za 17. i 18. mart.

Oni su naveli i da je glavni lekar Pritvorske jedinice u svom izveštaju naveo da Mladić zbog anemije i sve lošijeg zdravstvenog stanja nije u mogućnosti da operativni zahvat prođe u periodu od četiri do šest nedelja.

Ovaj vremenski period i procena glavnog lekara UNDU u skladu su s mišljenjem medicinskih specijalista koje je konsultovala odbrana. Oni su ukazali da je neophodno da se hemoglobin i drugi faktori stabilizuju inače sama operacija može imati veliki rizik od smrti pacijenta.

Advokati generala Mladića su takođe naveli da i dalje ne dobijaju kompletnu medicinsku dokumentaciju njihovog klijenta, a da lekarski nalazi koje su dobili 20. februara ove godine pokazuju da su doktori Pritvorske jedinice Ševeningen prećutali da je general Mladić 2018. godine imao moždani udar, i to posle prvostepene presude, zbog čega to mora da se istraži.

Suprotni zaključci lekara

Odbrana generala Mladića navodi i da je pritvorski lekar u svom izveštaju naveo suprotne zaključke od specijaliste koji je pregledao generala.

– Takav izveštaj dostavljen je odbrani tek 5. februara i sadrži potvrdu o oslabljenoj kognitivnoj sposobnosti, koju nijednom izvoru koji je stigao iz UNDU nikada nije priznao. Vredi primetiti da je u svom izveštaju doktor (redukovano njegovo ime) napomenuo da “nema kognitivnih abnormalnosti”, što je direktno u suprotnosti sa dijagnozom prethodnog doktora koji istovremeno priznaje da gospodin Mladić spava “do 15 sati dnevno” i žali se na vrtoglavicu”.

Darko Mladić je odbio da za “Vesti” prokomentariše ove navode s obrazloženjem da odbrana u ovom trenutku ima spor sa Sekretarijatom o tome koji deo izveštaja može da ide u javnost.