EPA
Ratko Mladić

Porodica generala Ratka Mladića od petka se nije čula sa njim nakon što je od zdravstvenog osoblja Pritvora Haškog tribunala saznala da je zbog upale pluća i vode u plućima hitno bio hospitalizovan u jednoj državnoj bolnici.

– Telefon je stalno uz mene i u svakom trenutku se nadamo njegovom pozivu iz zatvorske bolnice. Nažalost, mi nemamo nikakvu mogućnost da pozovemo njega ili barem taj deo zatvora kako bismo pitali kako je. Poslednji put smo se čuli u petak, tada nas je pozvao, ali je razgovor trajao samo nekoliko minuta i on je uglavnom ćutao ili davao kratke odgovore. I rekao mi je, ali se videlo i po glasu da mu je loše – kaže za “Vesti” Darko Mladić.

Zbog dramatične situacije, pogoršanog zdravstvenog stanja, Rezidualni mehanizam je po hitno postupku odobrio da u ponedeljak generala Mladića poseti njegova supruga Bosiljka. Istovremeno, njegovi advokati su već preduzeli sve što je u njihovoj moći da mu pomognu.

– Zbog strogih pravila Tribunala ne smemo da iznosimo pojedinosti o našim aktivnostima koje smo preduzeli kada smo saznali da je general u kritičnom stanju. Ali, budite uvereni da ga nećemo ostaviti samog. Više ništa ne zavisi od nas, ali računamo na razumnu reakciju tribunala – kaže za “Vesti” Branko Lukić, glavni Mladićev advokat.

On objašnjava da je bivši komandant Glavnog štaba VRS već mesecima unazad u sve lošijem zdravstvenom stanju.

– On više ništa ne može sam. Definitivno mu je potrebna stalna tuđa nega i pomoć – kaže Lukić.

Darko Mladić dodaje da su o dramatičnom pogoršanju zdravstvenog stanja upoznati prošle srede kada su ih video linkom pozvali medicinski službenici Pritvorske jedinice.

– Oni su nas obavestili da je, pored svih zdravstvenih problema koje ima, prošle nedelje konstatovano da ima upalu i vodu u plućima zbog čega je odmah prebačen u jednu civilnu bolnicu. Odatle su ga vratili u zatvorsku bolnicu gde se i dalje nalazi. Kontaktirao sam odmah doktore iz našeg medicinskog tima, ali oni ne mogu da mi daju više informacija bez snimka pluća i drugih nalaza. Iz Haga su nam obećali da će nam sve poslati najkasnije do ponedeljka. Međutim, svima je jasno da je general Mladić izuzetno loše i da je situacija dramatična – navodi Darko Mladić i dodaje da je već oformljen tim lekara koji je spreman da hitno otputuje u Hag kako bi detaljno pregledao generala.

– Od ponedeljka ćemo početi komunikaciju s Tribunalom da nam daju što termin što pre – navodi generalov sin.

Profesor Ristić: Zabrinjavajući simptomi

Čuveni srpski kardiohirurg, član Evropske akademije nauka, prof. dr Miljko Ristić kaže za “Vesti” da su upala pluća i voda u plućima među najopasnijim zdravstvenim problemima.

– Opis bolesti je zabrinjavajući zbog čega porodica hitno mora da insistira na odlasku domaćih lekara koji bi detaljno pregledali generala Mladića i preporučili najbolji model lečenja. Nažalost, prema mom iskustvu, a u desetak navrata sam odlazio u Hag jer je general Sreten Lukić bio pacijent kome sam operisao srce pre nego što je u pidžami isporučen u Holandiju, sramotan je način na koji se tamo postupa prema ljudima. I ratni zarobljenici imaju prava na lečenje i bolnicu – ogorčeno ističe prof. Ristić.

Pogoršanje od maja

Darko Mladić kaže da je porodici saopšteno i da je general u avgustu preležao koronu, ali da je to podneo relativno dobro.

– Rečeno nam je da ima i srčanu slabost, ali za to ne znamo zbog čega se pojavila, da li je Ratko možda proteklih dana imao neki blaži infarkt. Saopšteno nam je da je rađen ultrazvuk srca, ali i te nalaze čekamo – kaže sin generala Mladića i objašnjava da je zdravstveno stanje njegovog oca rapidno počelo da se pogoršava od maja ove godine.

– Od tada više ne može da se kreće. Uglavnom sedi na krevetu. Kad smo se ranije čuli dva puta nedeljno preko video-poziva, on jedva izdrži pola sata da sedi dok razgovaramo.

Opstrukcija lečenja

Branko Lukić podseća da porodica, ali i Mladićev pravni tim već godinama unazad ukazuju na činjenicu da se generalu ne ukazuje zdravstvena nega, ali i ne omogućava lekarima da ga pregledaju i predlože najbolje moguće lečenje.

– Imali smo apsurd da su odbijali da nam dostave njegovu medicinsku dokumentaciju kako bismo se posavetovali sa domaćim i svetskim stručnjacima. Dodatni problem je u tome što on ima i zdravstvene probleme sa kojima je došao u Hag, ali i one koji su tamo nastali. Međutim, proces dijagnostikovanja, a zatim i lečenja traje previše sporo ili se uopšte ne rešava – ističe Lukić.