Tanjug/AP
Ratko Mladić

Darko Mladić, sin nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske, kaže za “Vesti” da je njegov otac zdravstveno bolje u odnosu na prošlo nedelju kada mu je iznenada pozlilo u ćeliji Haškog tribunala.

– Prošle nedelje tokom telefonskog razgovora saznali smo da je Ratko imao velike vrtoglavice koje su pratile i potpune “rupe u sećanju”. Tražio je da mu dam broj telefona supruge, mada njen broj zna napamet jer je zove tri puta dnevno. Sada je dobro, te vrtoglavice su nestale, ali zdravstveno je i dalje loše. Zapravo, najveći problem je to što i ne znamo šta mu se dogodilo i da li je to znak da mu se zdravstvena situacija značajnije promenila nagore – kaže Darko Mladić.

Prema njegovim rečima, najveći problem predstavlja činjenica da više ne dobijaju lekarske izveštaje o njegovom zdravstvenom stanju, a pritom je i doktorima iz Srbije zabranjeno da ga posete kako bi ga pregledali.

– Zbog pandemije korona virusa u Pritvorskoj jedinici su zabranjene sve posete. Zatvorska uprava je to iskoristila da nas apsolutno izoluje od Ratka Mladića. Ne samo što mi ne možemo da ga posetimo, već to ne mogu ni doktori, ali ni njegovi advokati. Sada imamo apsurdnu situaciju da smo do početka pandemije barem dobijali neke lekarske izveštaje, a od tada apsolutno ništa. O tome kako je Ratko saznajemo isključivo od njega, i to onda kada nam nešto kaže, a on pripada onoj grupi ljudi koja se ne žali na svoje zdravlje ili to čini tek onda kada je situacija alarmantna – ističe Darko Mladić.

On navodi i da je veoma čudno što je izricanje drugostepene presude zakazano za 8. jun, mada je jedan od sudija koji su vodili ovaj proces preminuo pre tri meseca.

– Taj sudija je zamenjen, i nama kao laicima, ali i pravnim stručnjacima, je prosto neverovatno da je za ta tri meseca uspeo da uđe u predmet, odnosno pročita na stotine hiljada stranica saslušanja svedoka, izvedenih pisanih dokaza, ali i više stotina sati predočenog video i audio materijala. Praktično je nemoguće da jedan čovek uspe da to sve pažljivo pogleda i izanalizira, sve da uopšte nije spavao i samo se time bavio. Iskreno se nadam da je taj sudija uvideo koliko je proces protiv generala Ratka Mladića obilovao nepravilnostima i kršenjima pravila koje je sam Tribunal doneo. U tom slučaju nemam dileme da će odluka 8. juna biti da se ovaj postupak vrati na ponovno suđenje. U suprotnom, plašim se da je reč o unapred donetoj političkoj presudi i da je taj sudija postavljen samo da bi u formalnom smislu sudsko veće bilo na broju – kaže Mladić.

Vade se na bežanje

Darko Mladić  kaže da je odbrana generala Ratka Mladića u žalbenom postupku zatražila da se on oslobodi po svim tačkama ili da se proces vrati na početak.

– I tu se opet sve vrti o pogoršanom zdravlju mog oca. On jednostavno više nije sposoban za suđenje i to je ustanovljeno čak i po dokumentaciji samog Tribunala. Ipak, na naše vapaje da mu se omogući privremeno puštanje ili lečenje dobijali smo cinične odgovore da bi mogao da pobegne. Pa taj čovek ne može da samostalno pređe 150 metara – ističe Darko Mladić.