EPA/Toussaint Kluiters
Ratko Mladić

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića kaže da je zdravstveno stanje njegovog oca dramatično pogoršano, ali da lekari iz zatvora odbijaju da ga pošalju u bolnicu ili daju infuziju.

– U petak smo saznali da mu je krvna slika neočekivano lošija nego što je bila i da bi pod hitno trebalo da ga stave na transfuziju. Međutim, to se ne dešava. Najveći problem je što o tome još nemamo zvaničnu medicinsku dokumentaciju, ali informacija je nesporna. Krvna slika mog oca je mnogo gora nego što je ikada bila, a da podsetim, mi smo se usprotivili i operaciji upravo zbog te anemije – kaže Darko Mladić za “Vesti”.

Operacija usred pandemije

On dodaje da je pritvorska medicinska služba sve vreme tvrdila da zdravstveno stanje generala, posle operacije, “ima pozitivan trend” i da mu se krvna slika poboljšava.

– I dalje se suočavamo sa starim problemom, a to je da se porodici ne dostavlja Ratkova redovna zdravstvena dokumentacija. Poslednju koju su nam dostavili je s početka aprila. Upravo na osnovu tih rezultata naši doktori su bili izričiti da mu je neophodna transfuzija krvi, ali ne da mu je nisu dali, već su ga operisali i to usred pandemije virusa COVID-19. Čak ni sada nemamo informacije da li uopšte pije neke lekove protiv anemije, mada je konstatovano da već mesecima ima lošu krvnu sliku, s jako niskim gvožđem – kaže sin bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS.

I šef pravnog tima odbrane generala Mladića Branko Lukić ističe da je zdravlje njegovog klijenta dramatično ugroženo.

– Moj utisak je da neko pokušava da ovaj proces što pre okonča ne vodeći računa o tome da li će general Mladić preživeti ili ne. To je užasno, ali to je moj utisak. Prosto je neverovatno da je on odveden na operaciju, mada su svi medicinski nalazi ukazivali da je to rizičan potez. Neverovatno je i da su ga operisali, a da o tome nisu obavestili ni njegove advokate ni porodici. Tek kada je operacija završena, porodicu su zvali iz Sekretarijata i rekli da je sve prošlo dobro i da se general probudio iz anestezije. Nisam siguran da je to bio dobar redosled poteza. Mi smo se bunili da ga ne operišu uz ovakvo zdravstveno stanje, pozivali se na zdravstvene protokole, ali ništa nije vredelo – ističe Lukić.

Neizvesne posete

Darko Mladić napominje i da je dodatni problem u tome što zbog COVID-19 virusa ni porodica niti njegovi branioci ne mogu da ga vide.

– Mislim da ga najmanje dva meseca nismo posetili. Čujemo se tako što pozovemo zatvor i zamolimo ih da generalu prenesu da nas pozove. Tako se čujemo. Pritom, potpuno je neizvesno kada bismo mogli uopšte da ga vidimo jer su mere izolacije i dalje na snazi – kaže Lukić i dodaje da je, da apsurd bude veći, za sredinu juna zakazana rasprava po žalbama na prvostepenu presudu.

– Ne znam kako su to zamislili da se obavi. Sve i da se granice otvore, da avio-saobraćaj proradi, čim uđem u Holandiju morao bih automatski u karantin od 14 dana. Ovde nije čak ni pitanje ko bi mi platio te dve nedelje samoizolacije, već i koja bi bila svrha mog boravka u Hagu, jer je nepoznato da li će se i posle tog roka situacija normalizovati. Zato verujem da će se taj termin rasprave po žalbama na presudu verovatno promeniti. Vidite, nisu tu problem sudije Mehanizma, već Sekretarijat i zatvorska uprava koji kao da imaju želju da se ovaj proces što pre završi ne shvatajući da tako drastično ugrožavaju život Ratka Mladića – ističe Lukić.

Odbrana čeka odgovor

Darko Mladić kaže da su holandski lekari ustanovili da njegov otac ima “problema sa spoznajnim kapacitetima” zbog čega je odbrana zatražila da se formiraju dva lekarska tima koja bi utvrdila da li je Ratko Mladić uopšte sposoban za nastavak suđenja ili ne.

– Taj zahtev je podnet pre tri meseca i sudsko veće do danas nije donelo nikakvu odluku.

Sve ređe ustaje

I Darko Mladić i Branko Lukić kažu da je iz telefonskih razgovora sa generalom teško ustanoviti kako se oseća.

– On je takav čovek koji se nikada nije žalio kada mu je loše. Tako je i sada. Kada ga pitamo kako je on po pravilu odgovara da je dobro da ne bi uznemiravao porodicu. Onda u razgovoru saznamo da se oseća malaksalo zbog čega sve ređe ustaje, da se teško kreće – pričaju naši sagovornici.

Statusna konferencija 29. maja

Sekretarijat Međunarodnog mehanizma za ratne zločine obavestio je odbranu generala Mladića da će 29. maja biti održana statusna konferencija na kojoj će se razmatrati zdravstveno stanje generala, ali i moguće odlaganje rasprave po žalbama na prvostepenu presudu.

– Ova statusna konferencija odvijaće se putem video-linka, tako što će general Mladić, u prisustvu Dejana Ivetića, biti s jedne strane “veze”, a s druge strane sudije i tužilac – kaže Darko Mladić.