Mladim pijanistima daleko Amerika

0

Ovo je veoma značajan događaj za celu zemlju zato što je prvi put u istoriji Srbije Omladinska filharmonija Naissus pozvana da učestvuje na svetskom takmičenju omladinskih orkestara u Los Anđelesu i to nakon osvojene dve zlatne medalje u Pragu i Bratislavi i četvrtog mesta u Beču.

 

Omladinska filharmonija Nisus iz Niša
 

Prema planu od 14. do 18. juna Naissus bi trebalo da ima takmičarski nastup u prestižnijoj koncertnoj dvorani Volt Dizni (Walt Disney Hall) i celovečernji koncert u Dizni parku u Los Anđelesu. Takođe, članovi orkestra trebalo bi da pohađaju jednodnevni masterklas koji će voditi vrhunski dirigent, pedagog Lorens Saterlend. Posle završenog masterklasa trebalo bi da dobiju sertifikate.

Međutim, za ovako dalek put Naissusu je potrebna finansijska pomoć. Na njihovom veb sajtu mogu se naći informacije o svemu

naissusdžouthphilharmondž.njeebldž.com. Zainteresovani takođe mogu donacirati preko veb sajta Kickstarter koji je i osnovan kako bi posetioci pomogli donacijama raznovrsne umetničke projekte www.kickstarter.com/projects/548236590/naissus-youth-philharmonic-orchestra.

Pomenimo da je Filharmonija počela sa radom 2010. godine u holu Gradske kuće. Svoj prvi promotivni koncert održali si na Letnjoj pozornici 7. jula u Nišu pred 2.500 gledalaca. Filharmoniju čine mladi ljudi od 15 do 26 godina, učenici niže srednje i visoke Muzičke škole, kao i svršeni studenti iz Niša, Beograda, Leskovca, Kraljeva, Kruševca, Kragujevca, Novog Sada, Subotice, Jagodine, Aleksinca…

Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu pozvao je sve koji su u mogućnosti da pomognu učešće Omladinske filharmonije iz Niša na takmičenju u Los Anđelesu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here