Dragiša Savić
Vladika Siluan i otac Aleksandar Ivanović sa stanarima staračkog doma

Praznik Vaskrsenja Hristovog je najsvečanije proslavljen i u Parohiji svetog arhiđakona Stefana u sidnejskom predgrađu Ruti Hil. Kao što je već dobro poznato, tokom Vaskršnjeg posta, a i na sam dan Vaskrsa, u ovoj parohiji se okuplja znatno više parohijana nego inače, a vladika Siluan i otac Aleksandar Janković su praznik proveli sa stanarima staračkog doma “Sveti Simeon”.

Na dan Vaskrsa svetom Liturgijom je načalstvovao starešina hrama, Visokoprečasni protojerej-stavrofor Srboljub Miletić, uz sasluženje drugog paroha, jereja Aleksandar Ivanovića.

Vaskrs u parohiji svetog Stefana je obeležila poseta stanarima staračkog doma „Sveti Simeon”, koji se nalazi u crkvenoj porti. Nakon svete Liturgije mnogo mladih ljudi sa svojom decom, zajedno sa decom iz crkvene škole „Rastko”, uputili su se ka domu i radost praznika Vaskrsenja Gospodnjeg podelili sa stanarima doma. Na prvi pogled, to su sasvim obični stari ljudi, međutim, ako pogledamo izbliza otkriva nam se sasvim drugačiji svet. Otkriva nam se svet ispunjen stradanjem. Gotovo svi su veći deo života proveli teško radeći, a istovremeno je većina njih bila značajan oslonac kako našoj zajednici, tako i Crkvi u Australiji. Danas, kada više ne mogu sami da se brinu o sebi, retko ko ima vremena za njih. U trci sa vremenom, svi negde žurimo i samo usput svratimo da se sa njima pozdravimo. A, oni strpljivo čekaju, svoje muke herojski nose i podsećaju nas svojim primerom da u životu postoje mnogo bitnije stvari od trke sa vremenom i ispunjavanja beskrajnog lista obaveza.

Oni najiskreniji među nama, najčistiji, naša deca su u nedelju potpuno narušila ovu monotoniju i svojom radošću unela radost Hristovog Vaskrsenja, ne samo u ovaj dom, već i u srca svih stanara, čak i onih sa najtežim bolestima. Iako sami nisu razumeli uzvišeni značaj reči tropara Vaskrsenja Gospodnjeg, koji su ovom prilikom otpevali stanarima, oni su toga učinili veliko delo ljubavi, zbog koje je sam Gospod postao čovek, stradao, a zatim i Vaskrsao.

Na kraju, za decu bilo organizovano takmičenje u kucanju vaskršnjih jaja, koje se održalo u hramovnoj sali, nakon koga su se svi u miru razišli.

Vladika u poseti domu

Doma za stara lica “Sveti Simeon” tokom Vaskršnjih praznika posetio je i episkop Siluan, u pratnji sveštenstva. Vladika je proveo vreme u razgovoru sa žiteljima doma, koje je darivao uskršnjim jajima i poželeo im blagosloven praznik. Zajedno sa episkopom Siluanom starački dom su posetili i starešina Crkve svetog arhiđakona Stefana u Ruti Hilu, protojerej-stavrofor Srboljub Miletić i jerej Aleksandar Ivanović.

Izvor:
Jerej Aleksandar Ivanović

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here