D. Timarac
Mala Jana izvela pesmu "Oj Kosovo, Kosovo", a dečji ansambl odigrao "Moravac"

U prisustvu velikog broja ljubitelja folklora, roditelja i prijatelja igrača, u sali na crkvenom imanju u Rosmoru održano je prvo trofejno veče Akademije „Krug“.

Svečanosti je prisustvovala i uprava kabramatske crkve Svetog Georgija, kao i Kolo srpskih sestara, te zavičajno udruženje Obrovački Sabor, Udruženje žrtava bosanskog građanskog rata, Udruženje lovaca, kao i predstavnici liverpulske crkve Sveti Luka i Kulturno umetničko društvo „Izvor“.
Veče je pozdravnom besedom i zdravicom otvorio domaćin Goran Nikolić, koreograf i umetnički rukovodilac „Kruga“, koji je pozvao protu Đuru Đurđevića da blagoslovi skup.
“Krug“ je svoje utočište nakon odlaska iz SNO pronašao u Rosmoru, a kako je u svom obraćanju istakao proto Đurđević, sva deca su dobro došla.
Prota Đuro i Goran Nikolić ispred prvog ansambla Kruga
– Osećajte se draga braćo i sestre i vi draga dečice kao da ste u svojoj kući. Ovo i jeste kuća svih nas. Ovaj prostor na crkvenom imanju nije samo za upravu kabramatske crkve ili za Kolo srpskih sestara i školu „Vuk Karadžić“, već je potreban svoj našoj deci i svima nama. Deci treba igra i neka je imaju. Bog vas blagoslovio – poželeo je otac Đuro.
Goran Nikolić je zatim upoznao prisutne s programom večeri u kojem su mogli da vide i rezultate koje je Akademija „Krug“ postigla u svom kratkom postojanju, te se zahvalio na podršci svima koji su je pružili.
Trofeji i medalje za sve
I, krenula je čarolija koju samo mladi i veseli ljudi mogu da pruže. Ovaj put je to bio prvi ansambl „Kruga“ sa izvođenjem Kraljevog kola, a mladi momci i devojke su bili obučeni u svečana odela i haljine. Za prikazanu igru i izgled od kojeg zastaje dah nagrađeni su salvom aplauza i uzvika oduševljenja publike koja nije štedela dlanove. Na isti način su ispraćeni i nastupi i dece i njihovog ansambla, u kojem je mala Jana Zečević otpevala pesmu „Oj Kosovo, Kosovo“, uz pratnju ostale dece.
Starogradske igre u izvođenju prvog ansambla
Prvi deo programa je završen tačkom prvog ansambla koji je odigrao starogradske igre. U drugom delu večeri viđene su igre iz okoline Beograda koje su odigrali prvi i drugi ansambl, zatim dečje igre iz Srbije u izvođenju mlađeg dečjeg ansambla, te igre iz Gruže kojima su se pokazali igrači drugog ansambla.
Usledila je igra Loza vinova, mlađeg dečjeg ansambla, pa Leskovac koji su odigrali igrači drugog ansambla, a izuzetno osmišljeno veče završili su članovi prvog ansambla igrama iz Crnorječja. Razvilo se na kraju i veliko tradicionalno narodno kolo, simbol srpskog identiteta koje okuplja i čuva srpsku zajednicu.
Publika je uživala

I odrasli u Krugu

Akademija „Krug“ se za vreme svog kratkog, ali uspešnog postojanja svrstala u čuvare srpskog stvaralaštva u Australiji, na radost svih njenih pojedinaca. Naročito je značajno da u ansamblima ovog društva ne igraju samo deca i mladi, već je „Krug“ organizovao i rekreativno igranje za odrasle, koji se okupljaju svakog utorka između 20 i 21 časova.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime