Lična arhiva
Radosni: Mališani SNZ Mladost

Nedavno učešće Srpsko-nemačke zajednice Mladost iz Berlina na konkursu banke Berliner Šparkase završilo se pozitivnim rezultatom. Banka je obezbedila novčanu pomoć od po 1.000 evra za 100 društava koja se bave decom i omladinom. Glasalo se na internetu i udruženja su se borila da dobiju što više glasova.

SNZ Mladost je uspela da se izbori za 70. mesto, što i nije bilo lako jer su pretežno konkurisala nemačka društva, navodi Vukica Rosić, potpredsednica zajednice.

– Deca su se mnogo obradovala, pre svega jer ćemo dobijenom nagradom moći da upotpunimo narodnu nošnju za predstojeću Dečju folklorijadu. Tamo će naši mališani sada imati veće šanse da se izbore za plasman na Evropsku smotru dečjeg folklora dijaspore – ističe Rosićeva.

Ona podseća da se glasalo tokom celog septembra i da je sve vreme Mladost bila među prvih 100 udruženja.

– Međutim, pred sam kraj, glasanje se intenziviralo i nagrada koju smo očekivali dovedena je u pitanje. Onda smo krenuli da pozivamo rodbinu, prijatelje, kao i sve Srbe, ne bi li nam pomogli svojim glasom. Članak koji je prethodno objavljen u „Vestima“, a u kome je podrobno objašnjeno kako se može glasati, jedan član našeg društva je prosledio preko Njhats-App
-a svim ostalim članovima. Istovremeno je dopisnik „Vesti“ iz Berlina, veče pred odluku, raširio informaciju po brojnim Fejsbuk grupama Srba u Nemačkoj. Tako smo se u samom finišu popeli na sigurno 70. mesto – naglašava Vukica Rosić.