D. Nikolić
Karijera za film: Disa Milovanović

Estradni umetnik Disa Milovanović (68) iz Jagodine živeo je i pevao u Minhenu, Sen Galenu, Parizu, Milanu, ali i u Australiji i Kanadi, jer je, kako sam kaže, hteo da upozna pravo inostranstvo. Prvi put je nastupio u Berlinu 1975. godine, kao učesnik studentskog koncerta.

Zapazila ga je Zumra Berberkić, vlasnica kafane Novo Sarajevo. Prihvatio je njen poziv da peva u njenom restoranu. Zahvaljujući njoj, ali i publici, ubrzo je počeo često da peva po celoj Evropi.

– Ceo život sam potrošio radeći u inostranstvu. Doduše, odlično sam zarađivao i kad bih se vratio u Srbiju, jer sam nastupao sa najjačim pevačima. Radio sam svake noći. U Sidneju sam zarađivao i po 1.000 dolara za noć. Sada ne može ni sto dolara, jer su srpski klubovi na ivici egzistencije – iskren je Disa, koji je zbog toga u poslednjih desetak godina pored pevanja radio marketing za dva jaka Engleza u Australiji i Novom Zelandu, koji godišnje prave po dve-tri hiljade kuća.

Najviše je, veli, pevao na svadbama, krštenjima i rođendanima. Uvek mu je bila simpatična želja naših ljudi da imitiraju rodni kraj. Pošto mnogi od njih nisu baš znali ovdašnje običaje, on im je pomagao da ih obave. Mnogo mu se dopada što je većina zemljaka veoma privržena crkvi, za razliku od Srba u matici, i što su sagradili mnogo grandioznih crkava. U Kuber Pidiju u Australiji, koji se gotovo nalazi u pustinji, pevao je pretprošle godine. Oduševila ga je srpska crkva pod zemljom, ukrašena fantastičnim mozaicima.

– Pamtim mnogo dogodovština sa slavlja, jer su zemljaci, posebno na svadbama, pravili čudo. Na proslavama godišnjice braka, na primer, umeju da dovedu ljubavnika ili ljubavnicu, što je kod njih normalno. Pošto je na svadbama najbitnije da važne zvanice kažu nešto lepo, njima bi se noge odsekle od straha čim bi se latili mikrofona. Onda sam im govorio šta da kažu mladencima i gostima. Sećam se svadbe u Holandiji. Mladoženja je imao devet, a mlada 13 godina. Zanimljive su i svadbe kada jedan od supružnika nije Srbin. Najviše pamtim svadbu u srpskom klubu u Sidneju na kojoj je mladoženja bio sa ostrva Samoa. Iako su se sudarile dve kulture, dopale su im se naše pesme, jer su vesele i imaju ritam – dodaje naš sagovornik, koji može da napiše knjigu o svom krstarenju polanetom.

Ostao u zavičaju zbog supruge

Iako je dobro zarađivao i mogao da ostane gotovo gde god je hteo, Disa nikada nije želeo da se otisne 100 posto zbog supruge Cece, koja nije bila voljna da ostavi posao anesteziologa u jagodinskoj bolnici. Odbila je i posao u bolnici u Cirihu, iako joj je koleginica rekla da bi joj plata bila 7.000 švajcarskih franaka.

– Ceca je imala averziju prema inostranstvu, jer su njena majka Ljuba i pokojni otac Dragutin Stanojević otišli u Nemačku kada je ona imala samo tri godine. Odgajala ju je baka. Nije želela da svojim ćerkama Tijani, Ivoni i Sofiji priredi istu traumu i da odrastaju bez roditelja. Srećan sam jer su sve tri kćerke završile fakultete. Tijana uskoro odlazi za London, jer se udala za Engleza. Ivona sa suprugom ima marketinšku agenciju u Beogradu, a moguće je i da će Sofija da ode u inostranstvo, jer se udala za poznatog manekena – kaže Disa.

Vreme popularnosti

Disa kaže da mu je najveću popularnost donela saradnja sa Zoranom Trifunovićem i Melos marketingom. Snimio je tri albuma i šest singlica. Trenutno priprema novi album.

– Najviše se slušala “Rođendanska” i pesma “Neko mi te, srećo, krade”, ali i druge pesme. Mnoge su još uvek aktuelne – ocenjuje Disa.