commoswikipedia.org/mediaportal.vojvodina.gov.rs
Željka Cvijanović

Ovogodišnja, jedanaesta po redu humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja se organizuje pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske, već daje dobre rezultate iako se održava u uslovima pandemije korona virusa. Naime, kako su organizatori saopštili, do sada je prikupljeno 1.030.000 konvertibilnih maraka (oko 526.000 evra), a ova, kao i sva ostala sredstva koja se prikupe, biće usmerena za pokretanje Banke humanog mleka u Republici Srpskoj.

Ta banka biće osnovana u okviru Klinike za dečje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, a osnovna namera je da se prevremeno rođenoj i teškoj bolesnoj deci, kojoj nije dostupno majčino mleko, osigura donirano humano mleko. Akcija, pokrenuta na inicijativu Udruženja roditelja prevremeno rođene dece “Mrvice”, u startu je dobila ozbiljnu podršku celog društva, a posebno institucija Srpske. Predsednica Željka Cvijanović najavila je da će vlast učiniti sve da se pokrene prva Banka humanog mleka u Srpskoj.

– U okruženju postoji tek nekoliko ovakvih banaka, što govori o tome koliko je to važna stvar, koja će biti veliki iskorak u budućnosti – naglasila je predsednica.

Ona je zahvalila Univerzitetskom kliničkom centru RS što je podržao ovu plemenitu ideju i što su zdravstveni radnici ponovo pokazali dobru volju za saradnju.

– Srpska je mnogo puta iskazala humanost u ovakvim akcijama. Odziv je i ove godine i među privrednicima i među građanima. Naravno, tu su i institucije Srpske i Srbije. Ponosna sam što opet organizujemo ovako dobru i plemenitu akciju, što pokazuje važnost toga da porodice učinimo srećnim i da mora postojati jaka i čvrsta veza između porodice i društva – poručila je Cvijanovićeva.

Inače, završno veče ovogodišnje akcije “S ljubavlju hrabrim srcima” obeleženo je kulturno-umetničkim programom i nastupima dece iz Banjaluke, cele Republike Srpske, Srbije i Rusije. Međutim, zbog protivepidemijskih mera program manifestacije je sveden na direktan prenos, emitovan na Radio televiziji RS i Alternativnoj televiziji.

Od Vlade Srbije 250.000 evra

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će Vlada Srbije i ove godine, kao i prošle, pokloniti 250.000 evra za akciju “S ljubavlju hrabrim srcima”.

– Pandemija korona virusa ne može stati između Srbije i Republike Srpske. Po treći put sam deo ove manifestacije i žao mi je što zbog pandemije nisam ponovo u Banjaluci – poručila je Brnabićeva u TV prenosu donatorske večeri, u koji se uključila video-linkom.

Pozovite 1411

Do 31. decembra aktivan je humanitarni broj 1411. Pozivom na ovaj broj građani mogu da podrže ovu akciju donirajući jednu KM (0,51 evro). Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija RS otvorilo je račun posebnih namena “S ljubavlju hrabrim srcima” broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke.