Mleko je zdravo za odraslog čoveka – da ili ne?

Popijte jednu čašu dnevno…ali samo ako vam prija!

Mleko izaziva akne

Ovo sve raširenije verovanje ima svoje uporište u nauci. Naime, istraživanje iz 2010. pokazalo je da zaista postoji povezanost između unosa mlečnih proizvoda i pojave akni. Upravo zato se osobama koje imaju problema s aknama savetuje smanjenje unosa mlečnih proizvoda. U suprotnom, situacija bi se mogla pogoršati.


Mleko uzrokuje nadutost

I ovo je istina, ali ne za sve ljude. Neki nemaju nikakvih problema, a neki zaista osećaju bol u stomaku i nadutost. Kako objašnjavaju stručnjaci, nadutost je rezultat osetljivosti na laktozu. To je znak da onda zaista ne bi trebalo da konzumirate mlečne proizvode. Zanimljivo je da se intolerancija na laktozu može pojaviti i u kasnijoj životnoj dobi, jer želudac odrasle osobe teže podnosi mleko.

 

Mleko uopšte ne štiti kosti

Od davnina nas uče da mleko sadrži kalcijum koji je nužan za zdravlje kostiju. Istina je da mlečni proizvodi imaju kalcijum, ali i vitamin D koji je takođe ključan za zdravlje kostiju. Problem je to što previše kalcijuma, posebno ako nije prisutan vitamin D, može zapravo izazvati probleme s kostima. Stručnjaci kažu da je jedna čaša mleka na dan sasvim dovoljna ako ga uzimate zbog zdravlja kostiju.

 

Mleko deblja

Istina, ali i debljaju i mnoge druge namirnice ako se uzimaju u velikim količinama. Istraživanja pokazuju da deca i odrasli koji piju velike količine mleka zaista jesu deblji od ljudi koji ne konzumiraju toliko često mleko i mlečne proizvode. Ako imate problema s kilogramima, nemojte preterivati s unosom mleka, pogotovo ne onog punomasnog!

 

Mleko je nužno za dobro zdravlje….ili nije?

Ne postoje dokazi da će vam se zdravlje pogoršati ako prestanete da pijete mleko. Da, mleko sadrži kalcijum i vitamin D, ali te sastojke možete dobiti i iz drugih namirnica. Dakle, ako primećujete da vam mleko stvara probleme i želite da ga se odreknete, nemojte strahovati za svoje zdravlje. Jednostavno se okrenite drugim namirnicama koje imaju takve sastojke.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime