Tanjug
Odolevamo pandemiji: Siniša Mali

Ministar finansija Siniša Mali kaže da je Međunarodni monetarni fond dao zeleno svetlo za povećanje plata u javnom sektoru.

Siniša Mali je izjavio da je na osnovu razgovora koje je misija MMF-a imala sa predsednikom Vučićem u sredu Srbija dobila zeleno svetlo za povećanje plata u javnom sektoru.

– Danas će u izjavi MMF-a i da se kaže da idemo sa povećanjem plata u javnom sektoru od 1. januara. S obzirom i da je juče bio priliv od PDV-a znaćemo tačno i u kom procentu. Idemo na povećanje plata u javnom sektoru od januara. Neće to biti procenat kao šrošle godine, ali će sigurno biti povećanja plata u javnom sektoru – kazao je Mali.

Navodi da ne postoji druga zemlja u Evropi koja će to da uradi u vreme ovakve krize.

Prema njegovim rečima, to je povećanje za sve one koji rade u javnom sektoru, ali i u privatnom, jer povećanje minimalne zarade diže povećanje svih zarada.

– U aprilu, maju, imaćemo prosek od 540 evra. Da podsetim 2012. ili 2013. bilo je 329 ako se ne varam. Za par meseci i pored najveće ekonomske krize ikada idemo i sa rastom plata. Druga najvažnija stvar je da će danas takođe MMF potvrditi da je po stopi rasta BDP-a Srbija do kraja 2020. prva u Evropi – istakao je ministar finansija.

MMF je, navodi, imao projekciju od minus tri za Srbiju, pa je promenio na 2,5, sada je na 1,5, mi mislimo da će biti oko nule.

– Borimo se za rast ekonomije, ulaganja u auto-puteve, nova radna mesta, sve to dovodi do rasta. Kada dobijamo prilive od PDV-a je 15. u mesecu. Imali smo juče na osnovu projekcija dve milijarde veće prihode od planiranih. Dakle, dobro nam radi ekonomija i daje nam za pravo da do kraja godine zadržimo ulaganja – naveo je Mali.

Ističe da bi voleo da naplata poreza ide još bolje i da se ide sa nagradnom igrom “Uzmi račun i pobedi”, trećom po redu.

– Obezbedili smo 60 automobila i 12 stanova u Beogradu. Pozivam građane da učestvuju u igri i da kada kupuju nešto traže račun. Dovoljno je deset fiskalnih računa ili slipova u minimalnom iznosu od sto dinara – istakao je Mali.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here