Mnogi su ga narodi poželeli

0

Patrijarhova bratanica Nada Knežević pali sveće
 

Vernicima u hramu koji su prisustvovali parastosu obratio se protojerej-stavrofor Đorđe Trajković podsetivši prisutne na deo onoga što je patrijarh Pavle činio i govorio za života.

– Draga braćo i sestre, mi smo u ovom hramu u zajednici živih, ovde smo sabrani u ime blažene uspomene na Njegovu svetost pokojnog patrijarha srpskog Pavla koji je ostavio neizbrisivi trag i pečat iz vremena upravljanja Srpskom crkvom na Kosovu i Metohiji, ali i kao poglavar Srpske pravoslavne crkve, čoveka koga su mnogi narodi poželeli da imaju. Mi smo imali tu sreću da smo imali pokojnog patrijarha Pavla, da bude na čelu Srpske crkve u možda najtežim vremenima – rekao je protojerej stavrofor Đorđe Trajković.

 

Emotivna beseda: Prota Trajković

On je podsetio na to da je patrijarh Pavle kao poglavar Srpske pravoslavne crkve predstavljao srpski narod u vreme kada to nije bilo lako i kada je skoro ceo svet bio protiv srpskog naroda. Patrijarh je izgovorio čuvenu rečenicu "Budimo ljudi".

– U jednom rukom pisanom pismu, koje čuvam u svojoj arhivi, patrijarh Pavle mi je napisao "moli se za blagostradalni srpski rod ljudski, jer našim mukama i stradanjima ne vidi se kraja". To je bilo u vreme kada je rat buktao u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i posle se preselio na Kosovo i Metohiju. Patrijarh Pavle je učio svoj narod i sveštenstvo govoreći nam kako treba živeti "ništa više od onog što je čoveku potrebno i ništa manje od onog što je čoveku potrebno" – završio je prota Đorđe Trajković besedu na parastosu povodom pet godina od upokojenja patrijarha srpskog gospodina Pavla, ne krijući svoje emocije i suze u očima.

Posle toga članovi Crkvenog hora, koji su pevali tokom liturgije, pojali su "Gospodi pomiluj" i "Vječnaja pamjat".

 

Zahvalnost priložnicima

Starešina hrama Sv. Jovana Vladimira kralja srpskog, protojerej Marinko Rajak, pročitao je imena priložnika koji su novčano podržali aktivnosti Crkvene opštine. On je zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli svoju crkvu i obavestio vernike da će uskoro biti završeno freskopisanje hrama, ali i da ima još dosta drugih poslova i pozvao sve koji mogu i žele da se uključe i pomognu završetku započetih poslova na uređenju hrama i Crkvenog centra.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here