pixabay.com

Posle dobrog ručka ili večere odličan je osećaj kad prilegnete i malo odspavate, ali stručnjaci već duže vreme upozoravaju da to nije najpametnija odluka.

Osim što se kasnije teško budite i funkcionišete, može se pojaviti žgaravica, ali i noćne more.

Žgaravica

Kada se hrana vari u želucu stvaraju se kiseline, a kako bi olakšali ceo proces trebali bi da se krećete jer tako ‘terate’ tečnost na dole. U suprotnom, kada legnete, kiselina se kreće kroz želudac i može doći u kontakt s osetljivim gornjim delovima probavnog sistema, naročito ako je oslabio prsten koji razdvaja želudac i cev jednjaka. To može dovesti do žgaravice, bolnog osjćaja pečenja u grudima ili grlu.

Loš san i noćne more

Okretanje metabolizma dovodi do toga da mozak postaje aktivniji, pa se u početku možete mučiti s pokušajima da zaspite. Kada se to dogodi, ulazite u REM fazu kada se najviše sanja. Snovi bi mogli da vam se čine stvarnima, a neretko se javljaju i noćne more.

Debljanje

Odlaskom na spavanje odmah nakon jela nećete potrošiti ništa od kalorija koje ste uneli, a samim tim se možete lako udebljati. Iako osećate u tom trenutku potrebu da odspavate, bolje je da ostanete budni i prošetate. Da biste sprečili da se pojave bilo kakvi problemi, bilo bi dobro da se sav sadržaj vašeg želuca preseli u tanko crevo pre nego što odremate ili legnete na spavanje. Nutricionisti kažu da se to događa otprilike 3 sata nakon obroka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here