Mocart i Štraus u SNP-u 13. januara

0

Napominjući da pred publiku u ove praznične dane stiže "ozbiljan, sadržajan i veoma kvalitetan program, pripremljen u vrlo kratkom roku", v.d. upravnika SNP Aleksandar Milosavljević je na konferenciji za novinare istakao da će to biti efektan uvod u bogatu koncertnu aktivnost u ovoj sezoni najstarijeg domaćeg teatra.

 

Koncerti ovakvog tipa postaće "neka vrsta pravila i zaštitni znak" SNP-a", rekao je on i dodao da to pozorište mora da maksimalno koristi svoj izuzetan potencijal oličen u solistima, orkestru i horu.

 

Nova direktorka Opere SNP Marina Pavlović-Barać, koja i kao akter (prvakinja Opere) učestvuje u ovom programu, istakla je da je reč o tehnički izuzetno teškoj i zahtevnoj predstavi u kojoj će svi, pojedinačno i kao celina, pokazati svoje mogućnosti.

 

Mocartova i Štrausova veza sa Srbijom

Milanović je podsetio i na dela koja su ta dva muzička genija pisala o Srbima i Srbiji (Mocartova kompozicija "Opsada Beograda" ili Štrausova opereta "Jabuka") i na njihove neosporne veze sa nama, o kojim se danas, na žalost, malo zna.

Milanović je istakao nameru uprave SNP-a da se, posle skoro deceniju, ta kuća vrati novogodišnjim i ostalim prigodnim koncertima i programima i naglasio veliki značaj angažovanja celokupnog umetničkog potencijala Opere SNP.

 

Povod za ovaj koncert je obeležavanje 120 godina od izvođenja prve operske predstave kod nas, dela Etjena Mejula "Josif u Egiptu", koju nisu izvela profesionalna pozorišta u Beogradu i Novom Sadu, već učenici Novosadske pravoslavne gimnazije, današnje gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj".

 

 

Mocart, genije!

U to doba prvi put se ovde čula i Mocartova opera "Titusovo milosrđe", tako da će, za uspomenu na taj podvig novosadskih đaka, prvi deo programa početi odlomcima iz te opere velikog kompozotora.

 

 

"Od svih pokušaja da se definiše muzika genijalnog Mocarta, nama se čini da je najbliža ona koju je dao ruski kompozitor Anton Rubinštajn: ‘To je večna svetlost u muzici’", rekao je Milanović.

 

Pod istu odrednicu stavljeno je i Štrausovo stvaralaštvo, koje je sinonim za "onu vrstu muzike koja je postala nezaobilazna u ovim prazničnim danima", dodao je on.

 

 

Štrausova statua u Beču

U prvom delu programa biće, pored "Titusovog milosrđa", izvedeni i odlomci iz opera "Lucio Sila" i "Idomeneo", kao i koncertne arije za solo glas, bas i kontrabas, dok će u delu posvećenom Štrausu publika imati priliku da uživa u opereti "Ciganin baron".

 

Orkestrom SNP diriguje Željka Milanović, a Horom Vesna Kesić-Krsmanović, scenograf je Dalibor Tobdžić, a kostimograf Snežana Horvat.

 

Premijera programa "Večna svetlost u muzici" je na sceni "Jovan Đorđević" 13. januara u 20 sati, a repriza je 25. januara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here