Pixabay.com

Cvekla je poznata po svojoj divnoj boji i zemljanom ukusu, a sadrži i obilje hranljivih sastojaka.

U izdanju “Critical Reviews of Food Science and Nutrition” iz 2019. godine, istraživači su utvrdili da bi ljudi trebalo u ishranu da uključe više cvekle zbog njene pristupačnosti i brojnih zdravstvenih prednosti.

To je prilično moćna namirnica. Uglavnom se sastoji od vode, ali sadrži i puno vlakana i hranjivih supstanci poput kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i vitamina A.

Jedan od efekata koji ćete iskusiti kada počnete da jedete više cvekle su antioksidativna i protivupalna svojstva koja dolaze iz tamnocrvenog pigmenta, poznatog kao betalain.

Enciklopedija hrane i zdravlja navodi da betalain možete da dobijete samo iz cvekle, kaktusove kruške i blitve ili određenih ekstrakata betalaina. Takođe se nalazi u nekim drugim biljkama i lišću, ali oni nisu jestivi za ljude.

Prema članku iz časopisa “Nutrients”, betalain je povezan sa smanjenjem upale.

Istraživači su bili toliko impresionirani zdravstvenim nalazima vezanim za cveklu da su nastavili da ispituju ​​mogućnost korišćenja te namirnice ili njenog ekstrakta za pomoć u borbi protiv upalnih bolesti jetre i artritisa.

Pozitivni efekti konzumiranja cvekle su značajni, a jedina poznata “negativna” strana je ta da bi betalaini mogli da pojačaju ili promene boju urina, navodi klinika Klivlend.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime