EPA/Erik S. Lesser
Donald Tramp

Korporativna Amerika se brzo distancira od predsednika Donalda Trampa i njegovih republikanskih saveznika, a mnoga od najvećih poslovnih imena – Goldman Saks, Koka-kola, Ford i Blu kros blu šild – obustavljaju političke donacije nakon što je “gomila inspirisana Trampom opustošila Kapitol u smrtonosnom i nasilnom upadu prošle srede”, preneo je danas Glas Amerike.

Za sada se taj potez odnosi na afirmaciju vladavine zakona i jasne rezultate izbora koji će demokrata Džoa Bajdena uzdići na mesto predsednika.

Ali takođe signalizira da kompanije bivaju uznemirene zbog zakonodavaca koji su podržali Trampove lažne tvrdnje o prevarama na izborima, verovatno lišavajući republikance javne podrške iz poslovnih grupa koje su donedavno bile srce političkog brenda Republikanske stranke.

Podsetimo, juče su pojedine velike kompanije, poput Majkrosofta, Gugla, Fejsbuka, AT&T, rekle da će suspendovati politčke donacije dok se procene implikacije prošlonedeljnih nereda u Vašgtonu.

Neke kompanije pokušavaju da u potpunosti izbegnu politiku nakon prošlonedeljnih nereda.

Sitigrup je potvrdio u nedelju da obustavlja sve federalne političke donacije za prva tri meseca ove godine, uključujući i one za demokratske zakonodavce.

“Želimo da vas uverimo da nećemo podržati kandidate koji ne poštuju vladavinu zakona”, kaže se u dopisu Kandi Vulf, šefice Sitijeve službe za globalne vladine poslove.

Dodala je da kada se predsednička tranzicija završi, zemlja može, da izađe “iz ovih događaja jača i ujedinjenija”.

Odluka Sitigrupa i drugih da pauziraju sve političke doprinose naljutila je neke demokrate, koji su rekli da su kažnjeni za nasilje poreklom iz redova republikanaca i da je pet osoba poginulo.

“Nije vreme da se kaže da su to učinile obe strane. Šta su, dovraga, demokrate učinile ove nedelje, osim da su se zauzele za Ustav i vladavinu zakona”, rekao je demokratski kongresmen iz Njujorka Šon Malonej za MSNBC.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here