Većina ljudi ovaj deo kukuruza baca. Vreme je da saznate zašto treba da sačuvate kukuruznu svilu. Napravite od nje ovaj čaj koji predstavlja prirodan diuretik i smanjuje otečenost!

Sastojci:

svila od 2-3 kukuruza
750 ml vode
med, limun, đumbir, menta

Priprema:

– Skupiti svilu od kukuruza i staviti je u šerpicu.
– Vodu staviti da provri pa preliti preko svile kukuruza (ako želite, možete sitno da izrendate đumbir te dodate i njega).
– Poklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta.
– Procedite i sipajte u šolje, dodajte kriške limuna i med po svom ukusu.
– Čaj može da se pije topao ili hladan, po vašoj želji i treba ga piti bar 3 puta dnevno.

Hemijski sastav: kukuruzna svila sadrži amin hordenin, do 2% masnog ulja, do 12% polifenola, do 3% saponina, alantoin, flavonoide, fitosterole, gorke glikozide, vitamine C i K i kalijumove soli.

Zbog kombinacije elemenata u sebi, kukuruzna svila, kada se konzumira u obliku čaja, postaje jedan od najjačih prirodnih diuretika. Već i nakon kratkog konzumiranja čaja, u ljudskom se organizmu znatno povećava količina izlučene mokraće i to bez štetnih posledica. Ovakvo delovanje čaja je posebno dobro kod osoba koje pate od bolesti gdje sakupljanje vode ima nepovoljno delovanje na organizam.

Pored toga, čaj od kukuruzne svile smanjiće grčeve u bubrezima, a kada se koristi kroz duži vremenski period, ovaj čaj može rastvoriti kamen u bubregu, te pomoći kod izbacivanja peska iz bubrega.

Znamo da se povećanim izlučivanjem mokraće naš organizam oslobađa viška toksina, pa tako i fosfora i belančevina, što će znatno umanjiti tegobe sa reumom, ili tegobe povezane sa gihtom, a može smanjiti i otoke na nogama.

Dakle, povećanim lučenjem vode (mokraće) iz tela izbacujemo štetne materije i čistimo ga od različitih štetnih spojeva. Redovnim konzumiranjem ovog čaja pomažemo telu, jačajući cirkulaciju i snažeći rad jetre.

Čaj od kukuruzne svile pomaže kod svih oboljenja mokraćnih puteva, upale mokraćne bešike, a mnogi tvrde da je dobar i protiv noćnog mokrenja u krevet, kod dece i kod odraslih. Ako vaše dete ima problema sa mokrenjem u krevet, isprobajte ovaj čaj.

Zbog izraženog diuretičkog delovanja čaj od kukuruzne svile pomaže i kod mršavljenja. Brza razmena materija u organizmu od velike je pomoći i ubrzava metabolizam. Na taj način, uz redovno vežbanje i održavanje dijete, mršavljenje će biti lakše i zdravije.

Mogući neželjeni efekti čaja od kukuruzne svile:
U većini slučajeva, kukuruzna svila je pogodna za svakodnevnu upotrebu bez posebnih upozorenja. Ipak, u retkim slučajevima, ako ste alergični na kukuruz, možete dobiti osip na koži.

Takođe, čaj od kukuruzne svile povećava razinu kalija u organizmu, što znači da trebate izbegavati čaj ako već imate problema sa balansom kalijuma, problema sa krvnim pritiskom ili dijabetes.

Stručnjaci traže oprez ako se čaj koristi za decu, trudnice i dojilje, pa je dobro prethodno se posavetovati sa osobnim doktorom. Trudnice nikako ne smeju na svoju ruku piti čaj, a da se prethodno nisu posavetovale sa doktorom koji vodi trudnoću.
Slično vredi i za majke i dojilje. Pre nego što počnete da koristite čaj, posavetujte se sa doktorom ili pedijatrom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here